Izvor: Radio 021, 10.Apr.2020, 13:31

Tiodorović: Do Uskrsa porast broja obolelih, posle pad

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je procena epidemiologa da će broj novoobolelih početi da pada nakon uskršnjih praznika.

Tiodorović je rekao da se sve do Vaskrsa očekuje porast broja obolelih, teških oboljenja i umiranja.

"Posle Vaskrsa, prognoza epidemiologa je da će početi da opada broj obolelih i da ćemo onda do kraja aprila imati blagi pad, da bismo ušli u maj mesec, sunčan i lep, sa indeksom tri ultraljubičastog zračenja koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nam pomoći da se izborimo sa virosom, i nama i celom svetu", napominje epidemiolog.

Sada je, napominje, neophodna gvozdena disciplina.

"Građani mogu da pruže doprinos, da se pridržavaju svih mera koje su predložene. Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije", ističe Tiodorović i dodaje da smo izbegli italijanski scenario "ali imamo svoj, srpski scenario".

Prema njegovim rečima, primarna zdravstvena zaštita sada može da se bavi ranim otkrivanjem, ranim lečenjem i pružanjem terapije koja će se zasnivati na svetskim dostignućima. Istakao je da možemo reći da smo uspeli da održimo epidemiološku krivu.

"Ona jeste krenula uzlazno krajem prošle i ove nedelje, ali ima tendenciju daleko blažu nego u mnogo ekonomski jačim zemljama. Sada je odlučujući trenutak da svi zajedno shvatimo da se moramo ponašati kako traži struka i država. Nijedna odluka države nije bila drugačija od one koju smo mi kao struka predložili", naveo je Tiodorović.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.