Sutra se proslavljaju i Uskrs i Prvi maj

Izvor: Radio 021, 30.Apr.2016, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra se proslavljaju i Uskrs i Prvi maj

Sutra se u Srbiji proslavlja pravoslavni Uskrs, jedan je od najsrećnijih hrišćanskih praznika, koji proslavlja povratak Isusa Hrista u život, a takođe se obeležava i Prvi maj, odnosno praznik rada.

Uskrs simbolizuje tradiciju i podrazumeva ostajanje kod kuće i intimnu proslavu u krugu porodice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dok je Prvi maj izmenio svoju probitnu namenu i sada podrazumeva roštilj u prirodi, a ne borbu za radnička prava.

Jedno od osnovnih pitanja koje se postavlja u vezi sa sutrašnjim danom jeste da li se proslavlja Uskrs u krugu porodice, ili se, povodom Prvog maja, odlazi s društvom u prirodu na roštilj.

Anketa koju je sproveo 021 kaže da će većina ispitanika ostati kod kuće, a da su Prvi maj pomerili za 2. maj.

Student Milan Stević iz Novog Sada kaže da će u krugu porodice obeležiti sutrašnji praznik.

- Prvobitno je plan bio da sa društvom odem na neko izletište rano ujutru, ali je Uskrs, pa ću sa svojom porodicom biti kod kuće. Mi tradicionalno za Uskršnje praznike imamo doručak, ručak i večeru, a to ne može da zameni ništa. Tako smo se dogovorili i u društvu. Prvomajski uranak smo pomerili za jedan dan, a čini mi se da suština Prvog maja više nije borba za prava radnika, već da se okupi društvo. I kada se okupljamo bez povoda, u šali kažemo da nam je to Prvi maj - kaže Milan.

Sociolog Slobodan Sadžakov je za 021 objasnio da su građani zaboravili suštinu i istorijsku konotaciju šta ova dva praznika predstavljaju, već je odnos prema Prvom maju i Uskrsu sveden na veselje zbog nekoliko slobodnih, odnosno neradnih dana, o čemu možete pročitati OVDE.

Marija Sarić, koja radi u jednoj privatnoj firmi u Novom Sadu, kaže za 021 da će sa svojom porodicom obeležiti oba praznika.

- Planiramo da porodično obeležimo oba praznika. Imaćemo tradicionalni doručak, a onda ćemo otići na neko izletište, ukoliko to vreme bude dozvolilo, pa ćemo ručak iz kuće premestiti u prirodu. Sreća je što su nam deca mala, pa još uvek nemaju društvo sa kojim bi išli na prvomajski uranak. Ipak, mislim da je Uskrs nešto što svaki hrišćanin treba da poštuje - rekla je Marija.

Novosađani će sutra, ukoliko ih posluži vreme, a verujemo da ima onih koji su se dobro pripremili za kišu, mesto za prvomajski uranak potražiti na brojnim novosadskim izletištima.

Fruška gora je nezaobilazna destinacija, tu se nalaze mnogobrojna izletišta - Letenka, Osovlje, Crveni čot, Jabuka, Testera, Andrevlje, Popovica, Zmajevac i druga, zatim Štrand, Kamenički park, Ribarsko ostrvo i Kamenjar, Oficirac i još mnoga mesta na kojima će Novosađani sutra biti.

Ono što će sigurno biti zastupljeno na sutrašnjem prvomajskom uranku jeste i tucanje jajima, a kakva su to verovanja i običaji možete pročitatiOVDE.

Zato, sutra šator, kišobrane, roštilj, dobru volju i po koje jaje. Redakcija 021 vam želi srećne predstojeće praznike!

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.