Jedanaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Izvor: Glas javnosti, Beta, 11.Apr.2010, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedanaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

BEOGRAD  - Predstavnici Evropske unije (EU), novinskih udruženja, resornog ministarstva, kolege i prijatelji odali su danas poštu i položili cveće kraj spomen-ploče na mestu na kome je pre 11 godina, na Uskrs, ubijen novinar Slavko Ćuruvija.

On su i ovog puta od vlasti zatražili da pronađe i kazni osobe odgovorne za njegovo ubistvo.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u pasažu zgrade u kojoj je stanovao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer je istakao da su sloboda štampe i govora osnove na kojima počiva Unija i da njima moraju biti privržene i zemlje koje joj se približavaju.

- U znak sećanja na život i rad Slavka Ćuruvije, koji je ubijen zato što je obavljao svoj posao, hrabro štiteći slobodu štampe, pozivam vlast da učine sve kako bi istrage o ubistvima novinara privela kraju i procesuirala odgovorne - kazao je Dežer.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da novinari danas više nisu ugroženi na svojim radnim mestima.

On je ukazao da je Ćuruvija u temelj tog boljitka ugradio svoj život i da ovu godišnjicu zato treba posvetiti budućnosti "krhke" novinarske profesije kojoj je, da bi ojačala i razvijala se, neophodna podrška.

Novoizabrani predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Đorđe Vlajić je rekao da je Ćuruvija "streljan", i podsetio da to udruženje već 11 godina insistira na pronalaženju osobe odgovorne za to.

- Tražimo od nadležnih institucija da obave svoj posao, otkriju ubicu i one koji su to ubistvo naložili, privedu ih pravdi i time pošalju poruku društvu da se zauvek raskrstilo sa uskraćivanjem slobode govora - naveo je on.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović kazala je da su novinari Srbije ogorčeni zato što ubice nisu pronađene ni 10 godina od, kako je rekla, dolaska demokratske vlasti.

 - Vlasti su nas razočarale jer niko nije učinio ništa da pronađe ubice - rekla je Smajlovićeva i dodala da je ovo godina kada "treba izvršiti poseban pritisak na vlast" kako bi se dobili odgovori na ozbiljna pitanja od policije i tužilaštva.

Ona se, kako je rekla, nada da će prisustvo predstavnika EU Dežera na mestu ubistva Ćuruvije ostaviti utisak na vlasti da Srbija ne može postati demokratska i evropska zemlja dok se ne pronađu ubice novinara.Novinar, Ćuruvijin prijatelj i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je kazao da nema potrebe da se od vlasti traži da kaže ko je ubica jer "svi dobro znamo ko je u to vreme bio šef Državne bezbednosti".

ko kako radi tako i prodje...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.