Oland odlučio: Mistral na čekanju

Izvor: B92, 25.Nov.2014, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland odlučio: Mistral na čekanju

Francuski predsednik Fransoa Oland odlučio je da "do daljeg" odloži isporuku ratnog broda "mistral" Rusiji.

U saopštenju Olandove kancelarije stoji da predsednik smatra da "sadašnja situacija na istoku Ukrajine još ne dozvoljava isporuku prvog" ratnog broda Rusiji, preneo je AFP.

"On je stoga odlučio da do daljeg odloži" odluku o odobravanju izvozne dozvole neophodne da bi brod bio isporučen, dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u saopštenju.

Rusija neće za sada preduzimati korake protiv Francuske zbog odlaganja isporuke ratnog broda "mistral", ali očekuje da ugovor bude ispoštovan, rekao je zamenik ministra odbrane Juri Borisov za agenciju RIA Novosti.

Rusija je u više navrata upozoravala Pariz na ozbiljne posledice ukoliko Francuska ne isporuči prvi od dva nosača helikoptera "mistral" do kraja novembra. Prvi od dva nosača helikoptera trebalo je da bude isporučen početkom ovog meseca, prema sporazumu potpisanom 2011.

U svetlu ukrajinske krize i sve lošijih odnosa Zapada sa Rusijom, Francuska se našla pod intenzivnim pritiskom svojih saveznika, posebno SAD, i u septembru je odložila isporuku.

Današnje Olandovo saopštenje, kao i ranija suspenzija isporuke, ne znači, međutim, prekid ugovora, što ukazuje na nespremnost francuske vlade da odustane od ugovora vrednog više od milijardu evra, koji znači na hiljade radnih mesta u vreme ekonomske krize u zemlji, naveo je AP.

Prvi od dva broda, Vladivostok, nalazi se u usidren u francuskom lučkom gradu Sen Nazer, gde je oko 400 ruskih mornara provelo više meseci obučavajući se. Drugi brod, Sevastopolj, nazvan po luci na Krimu, po ugovoru treba da bude isporučen Rusiji naredne godine i nedavno je stigao u istu luku na finalno dorađivanje.

Vladivostok može da ponese 700 vojnika, 16 helikoptera i do 50 oklopnih vozila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oland ne da "mistrale" Rusiji do daljeg

Izvor: Mondo, 25.Nov.2014

Francuski predsednik Fransoa Oland odlučio je danas da "do daljeg" odloži isporuku ratnog broda "mistral" Rusiji, dok je iz zvanične Moskve saopšteno da očekuju da ugovor bude ispoštovan...U saopštenju Olandove kancelarije stoji da predsednik smatra da "sadašnja situacija na istoku Ukrajine još...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.