Demokratama LDP poželjniji partner od URS

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratama LDP poželjniji partner od URS

LDP je u ovom trenutku bliža formiranju vlade sa DS i koalicijom oko SPS nego što je slučaj sa Ujedinjenim regionima Srbije. O tome je, kako saznaje “Blic”, bilo reči i na Predsedništvu DS, kada su se rukovodstvo stranke i njeni koalicioni partneri LSV i SDPS složili da bi u vlasti radije sarađivali sa strankom Čedomira Jovanovića.

Iako je prvobitna ideja bila da u Vladu uđu i LDP i URS, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer bi se tako postigla stabilnost i onemogućila eventualna ucenjivanja i pretnje stranaka da će izaći iz Vlade svaki put kada im nešto ne bude po volji, stvari su se od izbora do danas promenile.

- Do pre nekoliko dana zaista je većina bila za vladu sa obe ove stranke. Međutim, zasmetalo nam je što su Regioni počeli masovno da prave koalicije sa naprednjacima na lokalu, bez ikakvog dogovora - kaže izvor "Blica” iz vrha DS.

To je, kako navodi naš izvor, izazvalo revolt demokrata i njihovih partnera "jer kako je moguće da žele da sarađuju sa DS na republičkom nivou, a da na lokalnom rade potpuno suprotno”.

URS: Mnogo nejasnoća

- Mnogo je stvari nejasno. DS je za MMF, SPS je protiv. Osim opštih mesta, poput borbe protiv korupcije i nezaposlenosti, nismo čuli konkretne planove. Kada nam kažu kako misle da srede javne finansije, da li planiraju veći budžet za poljoprivredu, onda ćemo i mi proceniti da li nama to odgovara. Ako će nastaviti po starom, kako je radila Cvetkovićeva vlada, onda ćemo mi otići u opoziciju - kažu za "Blic” u URS.

Za sada je izvesna saradnja URS i SNS u Trsteniku, kao i u Varvarinu, gde će osim ove dve stranke u koaliciji biti i SPO i DSS. U Leskovcu su SNS, URS, Nova Srbija, JS i DSS potpisali koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti, ali DS i SPS tvrde da oni imaju većinu. Stvar još nije jasna ni sa Loznicom.

- Lokalni odbori najbolje znaju kakvi su ljudi na lokalu i ko od njih može da iznese program Ujedinjenih regiona. Negde su koalicije pravljene sa DS i SPS, negde sa SNS. Centrala se u to ne meša - kaže izvor "Blica” iz URS.

I činjenica da će nova vlada biti manja, odnosno da će imati manje ministarstava od prethodne, takođe je ograničavajući faktor. LDP je dugo čekao na priliku da se nađe u vlasti, a odranije su poznate i ambicije ove stranke.

Lider LDP Čedomir Jovanović pominjan je i 2008. kao kandidat za mesto ministra spoljnih poslova, a za tu stranku primamljivo je i Ministarstvo pravde. Već imaju i kandidata u liku advokata i člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Slobodana Beljanskog.

U LDP nisu za "Blic” želeli da govore o uslovima jer "prvo žele da vide kakva će vlada biti i kakvu će politiku voditi”.

Treba sagledati i drugu medalju priče, lider socijalista Dačić zamera Jovanoviću njegove izjave da je „RS genocidna tvorevina", što bi mogla da bude jedna od prepreka za ovu saradnju.

Povezane vesti: URS: Nećemo biti privezak u nekoj novoj nesposobnoj vladi Mihael Špindeleger: EU ne utiče na koalicije u Srbiji Loznica: LDP podneo žalbu Ustavnom sudu zbog promene rezultata izbora DSS u Trsteniku vraćeni mandati, URS i SNS bez većine Mićunović: Da vlada radi kao tim

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.