Toalet-papir je štetan po zdravlje? VIDEO

Izvor: B92, 04.Okt.2023, 21:19

Toalet-papir je štetan po zdravlje? VIDEO

Naslovi po portalima da je toalet-papir koji kupujemo kancerogen uneli su paniku među građane.

O čemu se to poslednjih dana pisalo i šta je zabrinulo ljude?

Naime, mnogi su pisali o tome da kompanije odbijaju da navedu sve sastojke, pozivajući se na "prava na poslovnu tajnu".

Pored toga, portali su navodili i da je toalet-papir osnovno sredstvo higijene, ali da postoje i oni koji zapravo mogu biti štetni po vaše zdravlje.

“Pogrešan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toalet-papir može da vas ubije!”, Uvoze ga iz Turske, može da izazove OZBILJNE zdravstvene probleme!”, naslovi su koje sve češće viđamo po portalima. Da li nam je toaletpapir smrtni neprijatelj?

Doktorka Radislavka Dimitrijević iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti pokušala je da reši sve nedoumice zabrinutih građana.

"Nemamo neki konkretan primer da vam kažemo da je toalet-papir izazvao to i to, u mojoj praksi i praksi kolega koji se duže bave dermatologijom od mene."

Doktor Saša Milićević dodaje:

"Nikada to nije previše opasno, ali zna da bude neprijatno, jer pacijenti dođu i kažu da imaju veliki problem, ne mogu da sede, zbog ojeda."

Niska cena, nacrtana životinja, interesantna boja, egzotičan miris, parametri su za odabir toalet-papira. Na oprezu treba da budu oni koji su skloni alergijskim reakcijama.

"To je naročito opasno ako postoje neke promene u tom analnom otvoru, ako je neki ekcem, ako je neka infekcija, ako se takva sredstva koriste, to može da napravi problem. To je veštački miris, veštačka boja, dodate različite supstance koje deluju dosta prijatno. Međutim, za naš organizam može da bude štetno", dodaje dr Milićević.

Doktorka Radislavka Dimitrijević kaže:

"Mi svakako savetujemo pacijentima, I kada treba da neguju kožu, da to budu medicinska sredstva koja nemaju parfema I parabena. Svakako ne volimo te obojene papire, niti one koji mirišu niti one koji imaju neka druga sredstva koja mogu da iritiraju kožu."

Šta izabrati: Toalet-papir od recikliranih sirovina, ili od čiste celuloze sa dodatkom hemikalija. Od dva zla izabrati manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.