CarGo: Prekršajni sud zaključio da poslujemo po zakonu

Izvor: RTS, 28.Maj.2020, 11:02

CarGo: Prekršajni sud zaključio da poslujemo po zakonu

Prekršajni sud u Beogradu doneo je prvu oslobađujuću presudu koja potvrđuje da CarGo nije taksi prevoz i da posluje u skladu sa zakonima države, saopštili su direktor kompanije "CarGo Technologies" Vuk Guberinić i predsednik Udruženja građana "CarGo" Aleksandar Vučić.
Vuk Guberinić je na konferenciji za novinare ispred Prekršajnog suda naveo da je taj sud utvrdio tri ključne razlike između taksija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i CarGo usluge, te da članovi Udruženja građana ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost.

"Ova presuda meni lično i svim zaposlenima vraća veru u pravosudni sistem i u pravu. Ovo je prva oslobađajuća presuda i nadamo se da je ovo uvod u zaustavljanje daljeg progona kompanije, udruženja i njegovih članova", rekao je Guberinić.
Prva razlika između taksija i CarGo-a, koju je naveo Prekršajni sud je što je taksi javni prevoz dostupan na korišćenje svim građanima, a CarGo je privatna usluga dostupna isključivo članovima Udruženja "CarGo".
Druga razlika koju je sud prepoznao, prema rečima Guberinića, jeste da postoji razlika u samoj naplati, odnosno u taksiju građani plaćaju prevoz vozaču, dok se u CarGo ne naplaćuje prevoz, već postoji naknada za korišćenje softvera.
I treća je razlika, po nalazu suda, je da taksi za naplatu koristi taksimetar, dok CarGo koristi aplikaciju.
Vuk Guberinić je izrazio nadu da će sudije i u ostalim predmetima, u kojima je isto činjenično stanje, poći ovim putem i doneti oslobađajuće presude.
"Borba za sve građane" Direktor CarGo-a je rekao da su "na putu do pravde" članovi udruženja izdržali "prebijanja, napade, nasilnička oduzimanja, hapšenja, prekomernu upotrebu sile, slanje svih mogućih i nemogućih inspekcija, od zabrane oglašavanja pa sve do poreske uprave...".
"Ovo nije samo naša bitka, već bitka za sve građane Srbije, za inovativne kompanije i na prvom mestu za mlade", rekao je Guberinić.
Predsednik Udruženja "CarGo" Aleksandar Vučić rekao je da je ovo "istorijska presuda" koja vraća veru u pravosudni sistem i pravdu i koja je doneta u interesu građana, a ne u interesu "lobi grupa i taksi kartela".
Istakao je da je u oslobađajućoj presudi konstatovano i da je inspektor drumskog saobraćaja grubo prekršio Zakon o inspekcijskom nalogu, kao i da se kasnije nije ni pojavio na saslušanje.
Vučić je rekao i da će, nažalost, troškove prekršajnog postupka snositi Prekršajni sud, odnosno građani, a ne članovi "taksi kartela i lobi grupa" koji su hteli da uruše jednu "zdravu privatnu inicijativu".
"Mi ćemo nastaviti da inoviramo i modernizujemo Srbiju i da pokušamo da zadržimo sve mlade u zemlji", rekao je Vučić.
Oslobađajuća presuda doneta je u postupku koji se vodi od maja 2019. godine po prijavi saobraćajnog inspektora za nelegalno bavljenje taksi prevozom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kargo oslobođen optužbe, dokazano da ne obavljaju nelegalno taksi delatnost

Izvor: Danas, 28.Maj.2020

Prekršajni sud u Beogradu doneo je oslobađajuću presudu u sporu protiv Udruženja građana Kargo, kojim je dokazano da oni ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost, izjavio je danas direktor kompanije Kargo tehnolodžis Vuk Guberinić u obraćanju novinarima ispred zgrade suda.

Nastavak na Danas...

CarGo: Prekršajni sud zaključio da poslujemo po zakonu

Izvor: Blic, 28.Maj.2020

Prekršajni sud u Beogradu doneo je prvu oslobađujuću presudu koja potvrđuje da CarGo nije taksi prevoz i da posluje u skladu sa zakonima države, saopštili su direktor kompanije "CarGo Technologies" Vuk Guberinić i predsednik Udruženja građana "CarGo" Aleksandar Vučić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.