Izložba povodom Velikog rata

Izvor: Akter, 14.Sep.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba povodom Velikog rata

Povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata Arhiv Republike Srpske priređuje izložbu arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" koja će od sutra biti pred publikom u Arhivu Jugoslavije

Izložbu će otvoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić i član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, najavljeno je iz Arhiva Jugoslavije.

Atentat "Mlade Bosne" na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << predstavlja događaj koji već 100 godina zaokuplja interesovanje ne samo naučnika, publicista i političara nego i širokih narodnih masa.

Iako u kompleksu događaja oko Prvog svetskog rata Sarajevski atentat ima sekundarno značenje, ipak je on bio povod ratu, koji je otvorio novu epohu u istoriji čovječanstva.

Ova izložba predstavlja jednu u nizu izložbi arhivskih dokumenata urađenih na akademskom i profesionalnom nivou, a do sada je bila predstavljena u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i u Mostaru, Gacku i Andrićgradu.

Autor izložbe i kataloga je arhivski savetnik i pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić, a prati je dvojezični ilustrovani katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Postavka je podeljena u pet tematskih celina, a to su: Mlada Bosna, Zavjerenici i izvršioci Sarajevskog atentata, Sarajevski atentat, Julska kriza 1914. i Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini.

Pokrovitelj izložbe je predsednik Republike Srpske i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata Milorad Dodik.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Predstavljena tri kratka filma o Gavrilu Principu (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 14.Sep.2014

„Šta je Gavrilo hteo da kaže“, „Gavrilo“ i „Principijan“ – nazivi su tri kratka filma koje su uradili studenti Akademije umetnosti u Beogradu na katedri za režiju. Cilj im je bio da kroz umetničku, filmsku formu, daju svoje viđenje Gavrila Principa, pripadnika “Mlade Bosne”, koji...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.