Predstavljena tri kratka filma o Gavrilu Principu (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 14.Sep.2014, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena tri kratka filma o Gavrilu Principu (VIDEO)

„Šta je Gavrilo hteo da kaže“, „Gavrilo“ i „Principijan“ – nazivi su tri kratka filma koje su uradili studenti Akademije umetnosti u Beogradu na katedri za režiju. Cilj im je bio da kroz umetničku, filmsku formu, daju svoje viđenje Gavrila Principa, pripadnika “Mlade Bosne”, koji je atentatom u Sarajevu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, pokrenuo točak istorije i postao povod za izbijanje Velikog rata.
Kroz desetominutne filmove koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << igrano-dokumentarnu formu, autori, Aleksandar Savić, Mihajlo Vulović i Stefan Krasić, studenti treće godine režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, želeli su da odgovore na pitanje ko je bio Gavrilo Princip, ali i da postave pitanja koja nemaju odgovora ni posle 100 godina.
„Sta je Gavrilo hteo da kaže“ , „Gavrilo“ i „Principijelan“ su ideje trojice autora pretočene u filmove , njihovo viđenje sarajevskog atentata i istorije koja se na ovim prostorima pisala u poslednjih sto godina.
Gavrilo Princip, koji je na Vidovdan 1914 .godine izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, pri čemu je stradala i njegova žena, grofica Sofija, u trenutku atentata bio je maloletan. Istorija beleži i pokušaj falsifikovanja njegove kršenice da bi se osudio na smrtnu kaznu. Kako to, ipak , nije uspelo, osuđen je na kaznu od 20 godina robije, što je bila najstroža kazna koju je zakon dozvoljavao za lica mlađa od 21 godine. Gravrilo Princip preminuo je u zatvoru 28.aprila 1918.

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.