RT: Ruskoj teniserki odbijen ulazak u zemlju EU

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2023, 11:38

RT: Ruskoj teniserki odbijen ulazak u zemlju EU

Ruskoj teniskoj zvezdi Veri Zvonarjovoj blokiran je ulazak u Poljsku u subotu, a ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje u saopštenju navelo je da se ona nalazi na listi ljudi koji se smatraju „nepoželjnim“.
„Pogranična straža je sprečila rusku teniserku da uđe u Poljsku“, saopštilo je ministarstvo u subotu. „Vera Zvonarjova je, koristeći vizu koju je izdala Francuska, pokušala da uđe u našu zemlju letom iz Beograda za Varšavu.“ U saopštenju se dodaje da Ministarstvo unutrašnjih poslova Zvonarjovu vidi kao „nepoželjnu“ osobu i da je ona u subotu otputovala u Podgoricu u Crnoj Gori. Ona je sletela u Varšavu u petak i „ostala u tranzitnoj zoni varšavskog aerodroma Šopen“ do svog odlaska. Poljska, koja je snažno podržavala Ukrajinu tokom njenog sukoba sa Rusijom, često je odbijala da odobri ulazak ljudima iz Rusije ili Belorusije ubrzo nakon početka ofanzive Moskve prošle godine. Zvonarjova je ranije izrazila protivljenje vojnoj operaciji u martu prošle godine, napisavši „Nema rata“ na viziru svog šešira dok je igrala na Otvorenom prvenstvu u Majamiju u martu 2022. Bivši broj dva sveta, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, pokušavala je da uđe u Poljsku kako bi se takmičila na Otvorenom prvenstvu Varšave, koje počinje u ponedeljak. Organizatori događaja još nisu komentarisali proterivanje Zvonarjove iz Poljske. Ženska teniska asocijacija (VTA) saopštila je u subotu da je „svesna situacije“ u kojoj je Zvonarjova. Dodaje se: „Sigurnost i dobrobit svih igračica su glavni prioritet VTA. Vera je otišla iz Poljske i mi ćemo to pitanje dalje procenjivati.“ Brojnim sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjeno je da se takmiče u nekim sportovima od početka sukoba u Ukrajini prošle godine. Ovo je usledilo nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koju su kasnije usvojile različite sportske federacije. Vimbldon, godišnji grend slem teniski događaj koji se održava u Londonu, ukinuo je zabranu za ruske i beloruske takmičare ove godine – međutim, ova promena politike bila je „podložna da se [oni] takmiče kao neutralni sportisti“. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT
 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.