Izvor: Radio 021, 12.Dec.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik u čast domaćim košarkaškima koji su igrali na prvom Svetskom prvenstvu

Spomenik u čast košarkaškim reprezentativcima koji su igrali na prvom Svetskom prvenstvu 1950. godine u Buenos Ajresu i utemeljili srpsku i jugoslovensku košarku, svečano je otkriven danas na Malom Kalemegdanu u Beogradu, između košarkaških terena "Partizana" i "Crvene zvezde".

Spomenik se podiže i u čast srpsko-francuskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prijateljstva i tima koji je tada vodio Francuz Anri Hel. Ideju je pokrenula košarkašica Nataša Kovačević.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović izjavio je da je ponosan zbog činjenice da je Beograd dobio spomenik košarci.

Podsetivši na činjenicu da je Francuz vodio reprezentaciju davne 1950. godine, Danilović je izrazio zadovoljstvo što je spomenik na pravi način obeležio prijateljstvo dva naroda i dva saveza.

Predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Sijuta naglasio je da mu je čast što je u Beogradu na ovakvom događaju.

"Kada sam bio dete imao sam veliko poštovanje za sve legende sa ovih prostora. Nisam mogao da pretpostavim da ću prisustvovati ovakvom činu u zemlji koja je iznedrila toliko asova", rekao je Sijuta.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i francuski ambasador u Beogradu Federik Mondoloni, predstavnici FIBA Evrope i dva najveća srpska kluba, selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević, košarkašica Nataša Kovačević.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.