Završen referendum u Škotskoj: Za sada 54% ne - 46% da

Izvor: Press, 19.Sep.2014, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen referendum u Škotskoj: Za sada 54% "ne" - 46% "da"

Tačno u 22 sata po lokalnom vremenu, širom Škotske zatvoreno je više od 5.500 birališta na kojima su se Škoti danas na referendumu izjašnjavali o tome da li će ostati u sastavu Velike Britanije ili će, pak, okončati 307 godina staru uniju sa Engleskom i postati nezavisna država.
Po zatvaranju birališta, počinje prebrojavanje glasova u 32 regionalna centra širom Škotske, prenosi AFP.
Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je priliku da zaokruži "da" ili "ne" na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"
Prema izveštavanju medija tokom dana, odnos snaga "za" i "protiv" je bio prilično uravnotežen i od ključnog značaja će biti glasovi do danas neopredeljenih birača.

 
Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi građana koji su čekali da glasaju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).
I dok se prvi rezultati očekuju rano ujutro, sigurno je da će ishod, kakav god bio, imati dalekosežne posledicen te ga sa zebnjom iščekuje čitav svet.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Škoti ostaju u Velikoj Britaniji

Izvor: B92, 19.Sep.2014

Glasači u Škotskoj izjasnili su se u četvrtak na referendumu za ostanak u Velikoj Britaniji sa preko 55 posto glasova protiv nezavisnosti...Na izborima je glasalo oko 3,6 miliona birača, što je 84,5 posto registrovanih birača. To je najveća izlaznost od uvođenja opšteg prava glasa, posle Prvog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.