Za oporavak još  bilion dolara

Izvor: Blic, Beta, 03.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za oporavak još bilion dolara

Samit grupe dvadeset vodećih zemalja sveta završio se juče usvajanjem paketa mera borbe protiv globalne ekonomske krize koji predviđa trostruko veće finansiranje Međunarodnog monetarnog fonda (750 milijardi dolara)i 250 milijardi dolara pomoći za podsticaj svetske trgovine - ukupno hiljadu milijardi dolara (jedan bilion), pored ranije zbirno izdvojene pet hiljada milijardi dolara raznih stimulativnih mera, koje su donosile nacionalne vlade. Lideri G20 su obećali i obračun sa poreskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utočištima, podsticanje trgovine, veću kontrolu hendž fondova i strožu regulativu bankarstva i zarada bankara.

MMF je dobio ključnu ulogu u suprotstavljanju recesiji dodeljivanjem još 500 milijardi dolara. Uz to, dogovoreno je i da se za MMF obezbedi još 250 milijardi dolara u vidu tzv. specijalnih prava vučenja, valute MMF, koja će stajati na raspolaganju zemljama zapalim u finansijske teškoće.

Lideri su postigli saglasnost da se uvedu sankcije za zemlje koje odbiju da poštuju nova pravila Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju za regulisanja poreskih utočišta u cilju sprečavanja pranja novca i izbegavanja poreza.

"Era bankarske tajne je završena”, kazao je Stiven Tims, britanski ministar finansija.

Zatvarajući samit Gordon Braun, britanski premijer, kazao je da "globalni problemi zahtevaju globalna rešenja” i da je postignut novi konsenzus o globalnoj akciji kako bi se vratilo poverenje u finansijski sistem. "Dogovorili smo da ćemo izdvojiti bilion dolara za MMF i druge organizacije”, kazao je Braun I dodao da će time biti spaseni milioni radnih mesta. "Biće to najveći ekonomski stimulans koji je svet ikad video”, naveo je britanski premijer.

„Uspostavićemo nova pravila za plate I bonuse”, naglasio je Braun. Prema njegovim rečima, biće ojačan nezavisni nadzor svetske privrede, a biće osnovano novo telo za finansijsku stabilnost, koje će sarađivati sa MMF.

Nikola Sarkozi, francuski predsednik, rekao je da je samit postigao rezultate „iznad svih očekivanja”.

Dogovorene mere

- Više novca za MMF - još 500 milijardi dolara, sa još 250 milijardi u specijalnim pravima vučenja

- Nova pravila za poreska utočišta - sankcije za poreske rajeve i javno prozivanje tih država

- Stimulisanje globalne trgovine sa oko 250 milijardi dolara

- Nisu obećani nikakvi novi fiskalni stimulansi, pored već izdvojenih pet hiljada milijardi dolara zbirno u svetu

- Stroža finansijska regulativa

- Mere za ograničenje plata bankara

- Antiprotekcionizam - kazne za zemlje koje prekrše pravila slobodne trgovine

U opticaju je bilo pet verzija završnog dokumenta, a razgovori o neslaganjima oko nekih ključnih tačaka nisu prestajali ni tokom noći. Nakon što je samit preksinoć otvoren prijemom u Bakingemskoj palati, lideri G20 su jučerašnji dan počeli radnim doručkom i grupnim fotografisanjem.

Neposredno pred finale samita Ban Ki Mun, generalni sekretar UN, izneo je strahovanje da bi ono što je počelo kao finansijska kriza, a izrodilo se u planetarno ekonomsko posrnuće, moglo da dovede do globalnog kolapsa. Najgore čega se valja plašiti, piše Ban, jeste politička kriza neslućenih razmera obeležena rastućim socijalnim neredima, sve slabijim vladama i sve bešnjom javnošću koja je izgubila svaku veru u svoje lidere.

Kao reakcija na samit, cene akcije u Evropi i Aziji juče su osetno skočile. Na vodećim valutnim berzama istovremeno je zabeleženo jačanje evra, uprkos smanjenju bazne kamate Evropske centralne banke (ECB) na rekordno niskih 1,25 odsto.

Gaf Mišel Obame kod kraljice

Uoči samita, za lidere G20 i druge brojne visoke zvanice priređen je prijem u Bakingemskoj palati, na kojem je Mišel Obama, prva dama SAD, prekršila protokol i zagrlila kraljicu Elizabetu Drugu, a ona je tada takođe napravila neuobičajen gest obgrlivši Mišel oko struka. Barak Obama, predsednik SAD, poklonio je kraljici iPod sa 40 pesama iz popularnih brodvejskih komada uz retku knjigu pesama kompozitora Ričarda Rodžersa i Lorensa Harta. Za večerom, koju je kasnije za ženski deo zvanica priredila Sara Braun, supruga britanskog premijera, čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver gostima je poslužio škotski losos i plećku velške jagnjetine. Supruga američkog predsednika sedela je za stolom sa Svetlanom Medvedevom, prvom damom Rusije, domaćicom Sarom Braun, kao i sa Džoan Rouling, piscem romana o malom čarobnjaku Hariju Poteru.

Obama: Istorijski samit

Predsednik SAD Barak Obama je rekao da je londonski samit G20 bio istorijski "u svakom smislu".

"Globalna ekonomija se skuplja, trgovina se smanjuje, a nezaposlenost raste. Međunarodni finansijski sistem je skoro potpuno zamrznut. Ove činjenice ne mogu potpuno da dočaraju sa čime se suočavamo jer je iza njih bol i nesigurnost za toliko mnogo ljudi na svetu. G20 je odbacio bilo kakav protekcionizam jer nam istorija govori da bi okretanje na unutra samo pogoršalo situaciju" rekao je Obama posle samita svetskih lidera.

Američki predsednik je rekao da su SAD spremne da predvodi sve potrebne mere kako bi se svet izvukao iz finansijske krize.

"Svaka zemlja će imati svoju nacionalnu politiku, ali kada građani sveta pate, onda svi moramo da radimo zajedno. Posvetiću se tome da svi poštujemo različita mišljenja i dođemo do konsenzusa, umesto da diktiramo svoje uslove. Tako smo napredovali u poslednjih nekoliko dana, tako ćemo napredovati i očuvati ideale u mesecima i godinama koje dolaze", rekao je Obama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.