Vestervele – između dva života

Izvor: Deutsche Welle, 18.Mar.2016, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele – između dva života

U njegovo vreme nemački liberali, Stranka slobodnih demokrata (FDP), imali su najveću podršku u svojoj istoriji. Gido Vestervele umro je u 54. godini nakon teške bolesti. Bio je 11. ministar spoljnih poslova SR Nemačke.

Dugogodišnji predsednik nemačkih liberala (FDP) Gido Vesterevele preminuo je u petak 18. marta 2016. u 54. godini nakon duge borbe protiv teške bolesti. Vestervele je bio na čelu FDP-a od 2001. do 2011 godine, a od 2009. do 2013. obavljao je dužnost saveznog >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << ministra za spoljne poslove. Godine 2014. Dijagnotifikovano je da boluje od leukemije.

Na internet-stranici Vesterveleove fondacije objavljena je njegova fotografija zajedno sa životnim partnerom Mihaelom Mroncom ispod koje stoji: „Borili smo se. Imali smo pred očima cilj. Zahvalni smo za neverovatno lepo vreme koje smo proveli zajedno. Ljubav ostaje.“

Još od osamdesetih godina prošlog veka Vestervele je spadao u najvažnije ličnosti na nemačkoj političkoj sceni. Posle mnogo godina provedenih u opoziciji, od 2009. do 2013. bio je ministar spoljnih poslova. Na toj funkciji u maju 2013. posetio je i Beograd. Inače, u prve dve godine koalicije liberala i demohrišćana (CDU-CSU), do svoje ostavke na mesto šefa FDP-a, Vestervele je obavljao i funkciju vicekancelara.

O svojoj borbi protiv teške bolesti Gido Vestervele je napisao i knjigu „Između dva života“ (Zwischen zwei Leben), koji je predstavljena prošle jeseni. U to vreme, postojala je nada da bi on ipak mogao da se izbori sa bolešću. U decembru je, međutim, ponovo morao da ode u bolnicu i od tada je retko viđan u javnosti.

idj(agencije)

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.