Ustaške kape i šahovnice u Blajburgu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Maj.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustaške kape i šahovnice u Blajburgu

ZAGREB - Uočljivo prisustvo ustaških kapa i oznaka i napadi zvaničnika iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na hrvatskog predsednika Ivu Josipovića i njegovog prethodnika Stjepana Mesića obeležili su jučerašnju komemoraciju za pripadnike kvislinških jedinica 1945. kod spomenika u austrijskom gradiću Blajburg.

Potpredsednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak polemisao je  Mesićem i njegovom tvrdnjom da u ustaškom sistemu koncentracionih logora Jasenovcu nije bilo onih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koji su krivi za žrtve među likvidiranima na kraju Drugog svetskog rata u Blajburgu, "ali jeste obratno". Ove godine obeležava se 65 godina od pogibije domobrana i ustaških vojnika na Blajburškom polju, u Austriji.

Jarnjak je, rekavši da u Blajburgu i kasnije na Križnom putu nije bilo suđenja zarobljenim pripadnicima oružanih formacija kvislinške tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH), dodao da nema opravdanja za odgovor da se među pogubljenima našlo i mnogo ratnih zločinaca koji bi pred svakim sudom bili osuđeni na smrt.

Tzv. Križnim putevima su sprovođeni zarobljeni kvinslinzi kroz severozapadnu Jugoslaviju tokom 1945. "U svakom se moralnom pravu mora držati starog priznatog načela kako je bolje da sto krivaca bude nekažnjeno nego da jedan nevin bude zbog sudske zablude smaknut", rekao je Jarnjak. On se osvrnuo i na Josipovićevu raniju izjavu da ne želi da dođe u Blajburg jer se on politizuje.

"Nema tu nikakve politizacije. Mi danas hrišćanski opraštamo", rekao je Jarnjak, dok su se u publici mogle videti zastave sa ustaškim grbom - hrvatskom šahovnicom koja počinje belim poljem ili ustaške kape iako je rečeno da će austrijska policija hapsiti sve s takvim obeležjima.

Ustaše su bili pripadnici paravojnih formacija i vladajuće stranke u NDH, stvorenoj pošto je nacistička Nemačka sa svojim saveznicima osvojila Jugoslaviju 1941. U NDH su rasnim neprijateljima smatrani Srbi, Jevreji i Romi, protiv kojih su ustaše, pripadnici paravojne formacije i vladajuće stranke u NDH sprovodili genocid u Jasenovcu, najvećeg sistemu koncentracionih logora izvan teritorija kojima je upravljala nacistička Nemačka.

Računa se da je između 500.000 i 800.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma ubijeno tokom postojanja NDH, dok su iz nje prognane stotine hiljada Srba. Potpredsednik Sabora Jarnjak je, takođe, rekao da se s blajburškog polja odaje počast i svim žrtvama rata 90-ih bez kojih ne bi bilo današnje Hrvatske.

"Ima danas onih koji nam poručuju da bi se u Hrvatskoj trebala zabraniti proslava 'Oluje'. Poručujem im s ovog mesta da je zanavek prošlo vreme kada su drugi određivali Hrvatima šta smeju, a šta ne smeju da obeležavaju, a njima poručujem da bi im bilo bolje i korisnije da konačno priznaju agresiju na Hrvatsku", izjavio je Jarnjak.

Sto je Vuk Draskovic u Srbiji to je Jarnjak u hrvatskoj. Minorne politicke licnosti koje su u jednom momentu obnasale vece duznosti, dok su sada duplo nula. Ja bi volio da nam Jarnjak pokaze samo jednu, ne vise presuda u kojima su ustase sudili zarobljenim partizanima, ranjenicima i simpatizerima partizana ili bilo kojem srbinu civilu. Da nam pokaze samo jedan slucaj gde su preklani imali pravo na branioca. Tek kad to uradi onda ce mozda imati nekakova prava da nam cita lekciju. Trebao bi na nauci koliko puta u toj svetloj hrvatskoj istoriji su ih srbi oslobadjali od robstva. Tito im je prvi donio slobodu, uzeo od talijana dalmaciju i istru, a oni nece da ga sahrane u Kumrovcu. To dovoljno govori kakvi su, zato je najbolje ne imati snjima nikakova posla i u potpunosti ih bojkotirati. Jedva cekam dan kad ce se u marketima pojaviti proizvodi sa markicom koja ce govoriti cija je roba. Vidicu ja onda kako ce se ponasati hrvati. Ista je stvar i u srbiji, ista bagra trazi da se oslobodioci osude jer im pripisuju strasne zlocine, a o zlocinima sto su cinili cetnici niko ne razgovara. Opozicija cuti jer se boji da nece izgubiti glasove a kad je takova opozicija koja se boji reci istinu onda ne mozemo nista dobro da ocekujemo jer se radi o ljuskim protuhama zeljni samo vlasti.

Српски либерални савет годинама указује да у суседној Хрватској нема никаквих жеља да се прошлост осуди а Српске жртве признају и починиоци из Хрватског народа осуде. Чак се усташтво и нетрпељивост према Србији и Србима сваким даном све више подгрејава преко јавних гласила у Хрватској.

СЛС апелује на власти у Србији да мора много енергичније да интервенише на провокације из Хрватске како би заштитила своје сународнике и своје личне интересе јер их други неће чувати.

Српски либерални савет

Vlasti i Srbiji su zauzeti "Evropom bez alternative" ( koja se raspada a oni to jos ne vide) i prodajom i poslednjih prirodnih dobara. "Pomirenje" im je glavni imperativ tako da sto se tice Ustasa, oni su svoj posao zavrsili, Pobili su i prognali su sve Srbe, cak im se glavni kvisling u Srbiji Tadic izvinio zbog toga.

Računa se da je između 500.000 i 800.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma ubijeno tokom postojanja NDH, dok su iz nje prognane stotine hiljada Srba. Potpredsednik Sabora Jarnjak je, takođe, rekao da se s blajburškog polja odaje počast i svim žrtvama rata 90-ih bez kojih ne bi bilo današnje Hrvatske.

"Ima danas onih koji nam poručuju da bi se u Hrvatskoj trebala zabraniti proslava 'Oluje'. Poručujem im s ovog mesta da je zanavek prošlo vreme kada su drugi određivali Hrvatima šta smeju, a šta ne smeju da obeležavaju, a njima poručujem da bi im bilo bolje i korisnije da konačno priznaju agresiju na Hrvatsku", izjavio je Jarnjak.

Gospodine (pljuc rakac) Jarnjak zbog vašeg i ponašanja mnogih učesnika toga skupa moram da ustanovim da je u Blajburgu prmalo ustasa ostavilo glave. Mozda bi to trebalo ponoviti. Đubre jedno agresori ste bili ti i tebi slični.Oluja će ti doći glave.Onda, a i u oluji ste masakrirali i proterivali Srbe, to vam se neće nikada zaboraviti. A što se zbrane slavljenja oluje tiče to će vam zabraniti svet a ne vaša svest i savest jer vi toga niste imali a nemate ni danas(mislim na tebe i tvoje ustaše).

hahahahah,

uf ... evo zabrani nam "svet" slavljenje Oluje

hahahah

Orao, you are sick!

Ima li iko da mi kaze koja je razlika izmedju ustasa, njihoviha kapa i ikonografije i cetnika recimo sa Ravne gore i njihove ikonografije.? Naravno osim vere, jedni katolici, a drugi pravoslavci

A i jedni i drugi su mnogo zla naneli narodu.

Pitaje Srbe iz Krajine jeli njihova sela palio pop Djujic ili ko drugi

Početak tragedije Hrvatskog naroda je od PROKLETE 1918 godine kada je stvorena , uz pomoč Engleske i Francuske , takozvana Jugo(Srbo)slavija kojom su Srbi po prvi puta prešli svojom vlašču Dunav i Drinu te okupirali Sloveniju , Hrvatsku , Bosnu , Vojvodinu , Crnu Goru a 2 godine prije toga i Kosovo i Makedoniju .Osim Vojvodine , sve ostale zemlje uspjele su se osloboditi srpskog jarma u 4 rata oslobodilačka rata vođena 90-tih godina . To su povijesne činjenice jer stvaranje takozvane Jugoslavije nije želio nitko osim Srba na tim prostorima ! A Jugoslavija je stvorena isključivo silom i željom Engleske i Francuske da spriječe buduči germanski tj. njemački utjecaj na Balkanu, a NE ŽELJOM TIH NESPRSKIH NARODA . Poslije je ta tamnica naroda zvana Jugoslavija bila poprište obostranih klanja j zločina koji su prestali tek 1995 godine kad su Srbi najureni TAMO DALEKO u Užu Srbiju ! Južnoslavenska misao o ujedinjenu je NAJVEČA PREVARA u povijesti na ovim prostorima !!!!

Eeej Hrvatinooooo, pa ti ne znas ni hrvatski jezik pricat kako valja a kamoli da znas sa je nama Hrvatima bolje!!! Valjas tu takve gluposti da se covjek mora pitat, ko si ti ustvari. Ja sam Hrvat i srcem i dusom ali tvrdim da mi je za vrijeme Jugoslavije sto puta bilo ljepse i bolje nego li u ovoj sadasnjoj propaloj i prodatoj mafija drzavi Hrvatskoj. Pocnimo od pobjeglog premijera Sanadera preko onog sumanutog Hercegovca Glavasa koji sebe naziva Hrvatom pa sve do ovih silnih "domoljuba" koji vec godinama samo kasiraju braniteljske mirovine a nisu ni prstom mrdnuli za odbranu ili dobrobit Hrvatske vec samo za svoju vlastitu korist. Banda jedna lopovska, sve bih ja vas takve pred zid jer vi ste zloupotrijebili Hrvatsku kao kurvu, klali neduzne ljude, zene i djecu ("braneci" Hrvatsku!!) i prevarili cijeli svijet kako su to drugi ucinili! Fuj, bagro jedna kriminalna, vama svim treba oduzeti hrvatsko drzavljanstvo i pozatvarat dozivotno.

Orjunanačko kopile n...... te ja na k.... . Nikad nećeš više ti ništa odlučivat u Lijepoj Našoj , budi siguran , ni ti ni tovoja Srbadija , smrdonje " jugoslovenske"!

sto su ovi u harvatskoj,

to su cetnici u srbiji,

samo sto su hrvati mnogo pametniji od srba

pa su se ogradili od svojih zlocinaca,

Najzalosnije je sto ti izrodi nisu nista drugo nego srpski izrodi.Pokusavaju da ubiju sve u sebi sto je srpsko pa i svoje pradedove .Izabrali su najgoru stranu ovog sveta.Pa neka im bude onako kako su zasluzili.Nista me iz Hrvatske ne iznenadjuje.Svi su veliki Katolici , "veruju u Boga " a ubijaju sve sto stignu.U kakvog oni boga veruju.Daleko im lepa kuca i kuciste.Promenili su veru , postali Hrvati i kao da su dushu dali djavolu.Neka im bude po zasluzi.A sto se tice Vuka Draskovica ,taj covek vise nezasluzujeni pomena , cak ni kao pisac.

Pojam "velikosrpska" ili "srbokomunisticka agresija na Hrvatsku" je smisljen i objavljen od strane njemackog BND (spijunska sestra CIA-e) jos godine 1990. Taj umjetno stvoreni pojam je potom u narednim godinama agresivno plasiran i proturan kroz sve zapadne "slobodne" medije, kako bi se stvarni agresor sakrio a njegova starija i novija fasisticka zlodjela pod maskom samoodbrane legalizirala. Da podsjetimo sve Hrvate: SR Hrvatska je ta koja je izvrsila agresiju na SFR Jugoslaviju i njene legalne organe i predstavnike u tadasnjoj SR Hrvatskoj! Sve ostalo su samo isplanirane lazi i iskrivljenje istorije a u interesu legalizacije novostvorene NDH. Kraj svemu doci ce tamo negdje 2015-2020. godine kada ce se EU a potom i NATO posve raspasti. Tada jednostavno mora doci do logicnog rusenja svih tih novonastalih banana-drzava i drzavica, a srusice ih samo njihovi narodi iznutra jer nece imati sta jesti...ZIVI BILI PA VIDJELI!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.