U Blajburgu napadi na Josipovića

Izvor: S media, 15.Maj.2010, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Blajburgu napadi na Josipovića

Uočljivo prisustvo ustaških kapa i oznaka i napadi zvaničnika iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na Republike Ivu Josipovića i njegovog prethodnika Stjepana Mesića obeležili su današnje komemoracije za pripadnike kvislinških jedinica 1945. kod spomenika u austrijskom gradiću Blajburg.

Potpredsednik Hrvatskog sabora, Ivan Jarnjak polemizirao je s Mesićem i njegovom

tvrdnjom da u ustaškom sistemu koncentracionih logora Jasenovcu nije bilo onih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji su krivi za žrtve medju likvidiranima na kraju Drugog svetskog rata u Blajburgu, "ali jeste obratno".

Ove godine obeležava se 65 godina od pogibije domobrana i ustaških vojnika na Blajburškom polju, u Austriji.

Jarnjak je, rekavši da u Blajburgu i kasnije na Križnom putu nije bilo sudjenja zarobljenim pripadnicima oružanih formacija kvislinške tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH), Jarnjak je rekao da nema opravdanja za odgovor da se medju pogubljenima našlo i mnogo ratnih zločinaca koji bi pred svakim sudom bili osudjeni na smrt.

Tzv. Križnim putevima su sprovodjeni zarobljeni kvinslinzi kroz severozapadnu Jugoslaviju tokom 1945.

"U svakom se moralnom pravu mora držati starog priznatog načela kako je bolje da sto krivaca bude nekažnjeno nego da jedan nevin bude zbog sudske zablude smaknut", rekao je Jarnjak.

Jarnjak se osvrnuo i na Josipovićevu raniju izjavu da ne želi da dodje u Blajburg

jer se on politizuje.

"Nema tu nikakve politizacije. Mi danas hrišćanski opraštamo", rekao je Jarnjak, dok se u publici moglo videti zastave s ustaškim grbom - hrvatskom šahovnicom koja počinje belim poljem ili ustaške kape iako je rečeno da će austrijska policija hapsiti sve s takvim obeležjima.

Ustaše su bili pripadnici paravojnih formacija i vladajuće stranke u NDH, stvorenoj pošto je nacistička Nemačka sa svojim saveznicima osvojila Jugoslaviju 1941.

U NDH su rasnim neprijateljima smatrani Srbi, Jevreji i Romi, protiv kojih su ustaše, pripadnici paravojne formacije i vladajuće stranke u NDH sprovodili genocid u Jasenovcu, najvećeg sistemu koncentracionih logora izvan teritorija kojima je upravljala nacistička Nemačka.

Račina se da je izmedju 500.000 i 800.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma ubijeno tokom postojanja NDH, dok su iz nje prognane stotine hiljada Srba.

Potpredsednik Sabora Jarnjak je, takodje, rekao da se s blajburškog polja odaje počast i svim žrtvama rata 1990-ih bez kojih ne bi bilo današnje Hrvatske.

"Ima danas onih koji nam poručuju da bi se u Hrvatskoj trebala zabraniti proslava Oluje. Poručujem im s ovog mjesta da je zanavek prošlo svršeno vrijeme kada su drugi odredjivali Hrvatima što smiju a što ne smiju obilježavati, a njima poručujem da bi im bilo bolje i korisnije da konačno priznaju agresiju na Hrvatsku", izjavio je Jarnjak.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blajburg podelio hrvatske političare

Izvor: Vesti-online.com, 15.Maj.2010

Uočljivo prisustvo ustaških kapa i oznaka i napadi zvaničnika iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na hrvatskog predsednika Iva Josipovića i njegovog prethodnika Stjepana Mesića, obeležili su današnje komemoracije ubijenim pripadnicima kvislinških jedinica i ustaša 1945. godine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.