Ultimatum Katalonije: Referendum ili nema podrške poslanika

Izvor: N1 televizija, 02.Okt.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultimatum Katalonije: Referendum ili nema podrške poslanika

Predsednik španske pokrajine Katalonije Kim Tora zapretio je španskom premijeru Pedru Sančesu da će povuči podršku separatističkih poslanika u parlamentu u Madridu ako Katalonija ne dobije odobrenje o organizovanju referenduma o samoopredeljenju do novembra. Španska vlada odbila je odmah zatim ultimatum.

"Strpljenje Katalonaca nije beskonačno...", rekao je Tora u regionalnom parlamentu koji je pod pritiskom najradikalnijih separatista.

Tora je rekao da ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << centralne vlasti ne odobre referendum o samoopredeljenju do početka novembra, poslanici koji se zalažu za nezavisnost Katalonije više neće garantovati stabilnost u parlamentu u Madridu", rekao je predsednik te španske oblasti.

Sančes je došao na vlast 1. juna nakon što su izmedju ostalih baskijski i katalonski nacionalisti glasali protiv tadašnjeg premijera Mariana Rahoja.

Novi premijer je uspostavio dijalog s katalonskim separatistima nudeći im refenrendum o većoj autonomiji, ali ne i o samoopredeljenju.

Španska vlada odbila ultimatum

Španska vlada je rekla da odbija bilo kakav ultimatum iz Katalonije usmeren prema samoodredeljenju i da ostaje fokusirana na široki dijalog s tom pokrajinom kako bi se rešila kriza.

"Ne prihvatamo ultimatume", rekla je vladina portparolka Izabel Cela novinarima.

"Samouprava da, ali neozavisnost ne", dodala je.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BURA U ŠPANIJI: Katalonci postavili ultimatum Sančezu zbog referenduma o nezavisnosti, Madrid kratko odgovorio

Izvor: Kurir, 02.Okt.2018

Predsednik španske pokrajine Katalonije Kim Tora zapretio je danas španskom premijeru Pedru Sančezu da će povuči podršku separatističkih poslanika u parlamentu u Madridu ako Katalonija ne dobije odobrenje o organizovanju referenduma o samoopredeljenju do novembra.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.