Katalonci prete Madridu

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonci prete Madridu

Katalonski lider Kim Tora zapretio je španskom premijeru Pedru Sančesu da će povuči podršku separatističkih poslanika u parlamentu u Madridu.

On je rekao da će to učiniti ako Katalonija ne dobije odobrenje o organizovanju referenduma o samoopredeljenju do novembra.

"Strpljenje Katalonaca nije beskonačno...", rekao je Tora u regionalnom parlamentu koji je pod pritiskom najradikalnijih separatista.

Tora je rekao da ukoliko centralne vlasti ne odobre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << referendum o samoopredeljenju do početka novembra, poslanici koji se zalažu za nezavisnost Katalonije više neće garantovati stabilnost u parlamentu u Madridu", rekao je predsednik te španske oblasti.

Sančes je došao na vlast 1. juna nakon što su između ostalih baskijski i katalonski nacionalisti glasali protiv tadašnjeg premijera Marijana Rahoja.

Novi premijer je uspostavio dijalog s katalonskim separatistima nudeći im refenrendum o većoj autonomiji, ali ne i o samoopredeljenju.

Katalonski parlament izglasao je ranijeodluku kojom je odačena presuda Vrhovnog suda Španije, a kojom se sa javnih funkcija suspenduju bivši katalonski lider Karles Pućdemon i još pet separatističkih političara.

Parlament je podržao i predlog da šestoro članova parlamenta koji su ili pobegli iz Španije ili su u zatvoru, mogu da prenesu svoje glasačko pravo na člana stranke, što je, kako je ocenila agencija Rojters, novi zastoj u odnosima Katalonije sa Madridom.

Španski Vrhovni sud u julu je odlučio da sa javnih funkcija ukloni Pućdemona i druge separatističke političare zbog njihove uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017. godine.

Širom Katalonije juče u podne su ljudi održali minut ćutanja kako bi obeležili godišnjicu od referenduma, a u centru Barselone se okupilo na desetine hiljada Katalonaca u znak obeležavanja prve godišnjice referenduma o nezavisnosti.

Demonstranti su, nakratko, pokušali da blokiraju puteve i pruge u tom severoistočnom regionu Španije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.