Ubijen šef Al Kaide u Africi

Izvor: B92, 11.Jun.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen šef Al Kaide u Africi

Vašington, Mogadiš -- Ubijen jedan od glavnih operativaca Al Kaide, Fazul Abdula Muhamed (38), potvrdila državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Muhamed je poginuo u noći između utorka i srede u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, u sukobu sa policijom na jednom kontrolnom punktu. Njegova smrt je objavljena danas posle provere.

Hilari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Klinton je iz Tanzanije, gde je u poseti, poručila da smrt tog teroriste predstavlja veliki udarac za Al Kaidu, njene saveznike i pripadnike u istočnoj Africi.

"Fazul Abdula Mohamed imao je kod sebe lažni južnoafrički pasoš i druga dokumenta. Nakon detaljne istrage, potvrdjeno je da se radi o njemu, posle čega je sahranjen", kazao je visoki zvaničnik Nacionalne bezbednosti Somalije Halima Aden.

Ubijeni pripadnik Al Kaide je bio jedan od ključnih organizatora napada na ambasade SAD u Tanzaniji i Keniji 1998. godine, kada je poginulo 224 ljudi, mahom Kenijaca, ali i 12 američkih državljana. Više od deset godina je uspevao da izbegne hapšenje, a SAD su za njegovo hvatanje nudile nagradu od 5 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.