Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN proglasile 2016. za Međunarodnu godinu mahunarki

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN proglasila je 2016. godinom mahunarki s ciljem da se podigne svest o mahunarkama kao sastavnom delu zdrave hrane i podstakne njihova proizvodnja, a tim povodom je ambasada Kanade u Beogradu je održala prezentaciju.

U mahunarke se ubrajaju mnogobrojne vrste povrća čiji je plod smešten u mahuni (grašak, pasulj, leblebije, sočivo...).

U izjavi za Tanjug, ambasador Kanade u Beogradu Filip Pinington je rekao da je Kanada drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << po veličini proizvođač mahunarki u svetu.

"Indija je na prvom mestu ali oni ih uglavnom proizvode za sopstvene potrebe, dok je Kanada najveći izvoznik", naveo je on.

Na pitanje Tanjuga da li, kao ambasador u Srbiji,  preporučuje našoj zemlji proizvodnju mahunarki ili uvoz iz Kanade, Pinington je rekao da bi bio srećniji kada bi uvozili ali da su mahunarke prilagodljive svakoj klimi i isplative za proizvodnju jer je to tržište u usponu.

Podpredsednik udruženja kanadskih uzgajivača mahunarki, Erik de Fransiozi, je objasnio da su UN ovu godinu proglasile godinom mahunarki iz dva razloga.

"Glavni razlog je što su ove biljke izuzetno hranljive a njihov uzgoj ni najmanje ne ugrožava životnu sredinu. Drugi razlog je što mahunarke, osim hranljivosti imaju i lekovito dejstvo, posebno na kardio-vaskularni sistem smanjenjem krvnog pritiska i holesterola", naveo je on.

Mahunarke su zastupljene u Srbiji u proizvodnji i u ljudskoj ishrani ali ovaj deo Balkana je sklon da pojedinim vrstama  mahunarki, poput soje,  hrani stoku čije meso radije koristi u ishrani.

Osim zdravstvenih prednosti korišćenja u ishrani, uzgoj mahunarki ima i ekonomske koristi jer je to tržiste u razvoju, s obzirom na to da se na svetskom nivou sve češće koriste kao zamena za namirnice životinjskog porekla.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN PROGLASILA 2016. za Međunarodnu godinu mahunarki

Izvor: Blic, 24.Mar.2016, 01:20

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN proglasila je 2016. godinom mahunarki s ciljem da se podigne svest o mahunarkama kao sastavnom delu zdrave hrane i podstakne njihova proizvodnja, a tim povodom je ambasada Kanade u Beogradu je održala prezentaciju...U mahunarke se ubrajaju mnogobrojne vrste povrća...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.