U neredima u Tunisu poginulo 50 ljudi

Izvor: Press, 11.Jan.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U neredima u Tunisu poginulo 50 ljudi

Tunis je već nekoliko dana u potpunom haosu. Protesti zbog visoke nezaposlenosti počeli su u više gradova još sredinom decembra, a kulminirali su u poslednja tri dana. Samo u gradu Kaserineu u sukobima demonstranata i policije poginulo je više od 50 ljudi, a u glavnom gradu, Tunisu, studenti su izašli na ulice. Napetosti u afričkoj državi počele su 17. decembra, kada se jedan 26-godišnji ulični prodavac spalio protestujući zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mu je policija zaplenila robu. To samoubistvo izazvalo je oštre proteste širom Tunisa. Od tada je zabeleženo pet takvih samoubistava, od kojih je poslednje bilo juče. Jedan mladi Tunišanin demonstrativno je izvršio samoubistvo strujom, u jednom selu u oblasti Sidi Buzid, koju su zahvatili najžešći neredi zbog nezaposlenosti.Snajperska paljba
Član regionalnog sindikata radnika Sadok Mahmudi izjavio je da u Kaserineu vlada haos posle nereda tokom noći između ponedeljka i utorka, snajperske pucnjave i pljačkanja radnji. On je dodao da je broj poginulih veći od 50, navodeći podatke iz bolnice u Kaserinu u koju su dopremljena tela.
Jedan neimenovani lokalni zvaničnik potvrdio je da je u tom gradu, udaljenom 290 kilometara od prestonice, zavladao haos i da snajperisti pucaju s krovova zgrada, dok policija puca na pogrebne povorke.
Organizacije za ljudska prava prethodno su navele da je u sukobima u Tunisu između policije i građana nezadovoljnih socijalnom situacijom u zemlji poginulo najmanje 35 ljudi.
- Broj od 35 poginulih zasnovan je na listi identifikovanih, ali je ukupan broj žrtava veći. Taj broj se kreće oko pedesetak - rekla je Suhair Belhasen, predsednica „Međunarodne federacije liga za ljudska prava".
Ona je dodala da u sukobima ima i veliki broj povređenih.
Ben Ali: Teroristi su krivi
Bilans žrtava i povređenih se tragično povećao posle nereda tokom vikenda u tri grada u centralnom delu zemlje - Regebu, Thali i Kaserineu. Organizacija Amnesti internešenel navela je da su snage bezbednosti ubile najmanje 23 osobe tokom sukoba u subotu i nedelju.
Nakon što su i studenti počeli da protestuju u glavnom gradu, predsednik Zine el Abidin Ben Ali u televizijskom obraćanju naciji obećao je otvaranje velikog broja novih radnih mesta u naredne dve godine i bolje uslove za zapošljavanje. On je ocenio i da su za nerede odgovorni teroristi plaćeni iz inostranstva, koji žele da nanesu štetu interesima zemlje i manipulišu mladima.
Zabrinutost zbog nereda u Tunisu izrazili su SAD, zemlje EU i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je pozvao na uzdržanost, dijalog i poštovanje slobode izražavanja.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.