Turski vojni konvoj napadnut u Siriji

Izvor: RTS, 19.Avg.2019, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski vojni konvoj napadnut u Siriji

Turski konvoj oklopnih vozila sa municijom koji je ušao u Siriju, napadnut je na putu ka jednom od svojih posmatračkih punktova na severozapadu te zemlje, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.
Konvoj se kretao ka Han Šeihunu, poslednjem uporištu pobunjenika, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Damasku.

U napadu su poginula tri cviila, a ranjeno je još 12 osoba, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Tursko ministarstvo je navelo da napad predstavlja kršenje sporazuma i saradnje Ankare i Rusije, kao i da je Moskva bila unapred obavestena o turskom konvoju.
Nije jasno da li su konvoj gađali avioni sirijske vlade ili Rusije, ali najnovija situacija označava eskalaciju tenzija u Idlibu gde sirijske snage vode ofanzivu na poslednje uporište pobunjenika.
Privatna turska agencija DHA objavila je da su avioni sirijske vlade gađali rutu kojim se kretao turski vojni konvoj koji je nosio oklopna vozila i personal.
Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se veruje da je vazdušni udar kod autoputa kojim se kretala turska vojska, izvela Rusija primoravši konvoj od 25 turskih vozila da se zaustavi.
Damask negodovao 
Sirijski državni mediji tvrde da turske snage žele da pomognu pobunjenicima u Han Šejkunu koji se bore protiv ofanzive sirijske vlade, nazivajući taj čin agresijom, prenosi Rojters.
Sirijske vlasti saopštile su da Sirija najoštrije osuđuje poteze Turske i da smatra Ankaru "potpuno odgovornom za posledice ovog snažnog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije", preneo je TAS.
Damask naglašava da "ovakvo neprijateljsko ponašanje turskog režima" neće uticati na ofanzivu sirijske vojske u Han Šeikunu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ankara: Napadnut turski vojni konvoj u Siriji

Izvor: Blic, 20.Avg.2019, 00:37

Turski vojni konvoj napadnut je na putu ka jednom od svojih posmatračkih punktova na severozapadu Sirije, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.