Traži se ukidanje poslaničkog imuniteta Gvaidu

Izvor: RTS, 03.Apr.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se ukidanje poslaničkog imuniteta Gvaidu

Vrhovni sud Venecuele zatražio je od Ustavotvorne skupštine da samoproglašenom predsedniku i vođi opozicije Huanu Gvaidu ukine poslanički imunitet i zabranio mu da napušta zemlju. Inače, hiljade građana Venecuele pokušavaju da probiju barikade postavljene na mostovima duž granice sa Kolumbijom kako bi se sprečio ulazak američke humanitarne pomoći.
U dekretu Vrhovnog suda Venecuele stoji da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Huan Gvaido kriv za nepoštovanje zakona jer je prekršio zabranu napuštanja zemlje, zamrznuti su mu računi i zabranjeno da prodaje nekretnine. Ukoliko mu ukinu i poslanički imunitet, preti mu hapšenje.

"Ovim dekretom se i formalno omogućava početak suđenja Gvaidu i izvršenje pravde, u skladu sa ustavom i zakonom. Mogu da se primene mehanizmi, predviđeni krivičnim zakonima", ističe predsednik Ustavotvorne skupštine Venecuele Diosdado Kabeljo.
Opozicioni vođa ne odustaje od protesta za svrgavanje legitimnog režima.
"Politička promena je u toku. Na režimu je da odluči kako želi da ode. Ako se režim usudi da me kidnapuje, na vojsci je da odluči. Ako bi se omogućio moj progon i na kraju hapšenje, vojska bi se okrenula protiv Republike", napominje Gvaido.
Predsednik Nikolas Maduro objavio je jednomesečni plan za obnovu sistema električne energije i vodovodne infrastrukture. Zbog velikih nestašica, hiljade građana pokušava da prebegne u Kolumbiju preko reke Tahire, budući da su granični mostovi blokirani. Poslednjih dana to je, međutim, nemoguće jer je reka nabujala posle obilnih kiša.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gvaidu ukinut imunitet

Izvor: RTS, 03.Apr.2019

Poslanici verni Nikolasu Maduru ukinuli su imunitet predsedniku skupštine Huanu Gvaidu i odobrili njegovo krivično gonjenje. . U dekretu Vrhovnog suda Venecuele, koji je zatražio da se ukine imunitet, stoji da je Huan Gvaido...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.