Izvor: Vostok.rs, 03.Apr.2019, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Konstitutivna skupština Venecuele ukinula imunitet Gvaidu

Izvor: Vostok / RT Nacionalna konstitutivna skupština Venecuele podržala je zahtev Vrhovnog suda da se Huanu Gvaidu ukine imunitet, čime se otvara put za moguće sudske postupke protiv opozicionog lidera koji poziva na svrgavanje vlasti u Karakasu uz podršku SAD. Odluka o ukidanju imuniteta Gvaidu, koji je on imao kao predsednik Narodne skupštine koja je pod kontrolom opozicije, došla je dan nakon što je Vrhovni sud Venecuele pozvao poslanike Nacionalne konstitutivne skupštine da preduzmu korake protiv samoproglašenog "privremenog predsednika ", pošto je optužen za podsticanje nasilja i angažovanje u nedozvoljenim finansijskim aktivnostima. "Pravda je neophodna radi garancije mira", naglasio je predsednik Skupštine Diosdado Kabelo, dodajući da Skupština odobrava zahtjev najvišeg suda "kako bi u našoj zemlji bilo pravde".

Jednoglasna odluka sada otvara put sudskim postupcima protiv 35-godišnjeg političara. "Ponekad zakonu treba vremena, ali nemojmo očajavati", rekao je Kabelo, misleći na krivične istrage protiv Gvaida koje trenutno provodi državno tužilaštvo i Vrhovni sud. U međuvremenu, Gvaido je iskoristio svoja sumnjiva ovlaštenja da progura "zakon" kako bi zaštitio javne službenike, u osnovi dodeljujući imunitet od krivičnog gonjenja. “Ovaj zakon će štititi javne službenike. Želeli bismo da kažemo javnim službenicima: `Slobodno razmišljajte, donosite vlastite odluke`", rekao je Gvaido svojim pristalicama. Štaviše, opozicioni organ (Narodna skupština) je proglasila Madurovu vladu "državom koja promoviše terorizam", te pozvala Organizaciju američkih država i Ujedinjenih nacija da slede taj primer i da u skladu s tim deluju protiv njega. Narodna skupština nema stvarnu vlast u Venecueli od osnivanja Ustavotvorne skupštine nakon izbora 2017. godine. Dok je jednodomno telo još uvek pod kontrolom opozicije, na papiru, funkcionalno, druga vladina tela i institucije odbile su da priznaju njen autoritet. Vrhovni sud Venecuele je u januaru odmah poništio Gvaidoovo imenovanje na funkciju predsednika Narodne skupštine. To, međutim, nije sprečilo opozicionog lidera da se samoproglasi "privremenim predsednikom" i traži promenu režima uz pomoć SAD i njihovih saveznika. Uprkos dosad neviđenom nivou zapadne podrške, Gvaido nije uspeo da ubedi vojsku da promeni stranu, te da se pobuni protiv vlade predsednika Nikolasa Madura.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Traži se ukidanje poslaničkog imuniteta Gvaidu

Izvor: RTS, 03.Apr.2019

Vrhovni sud Venecuele zatražio je od Ustavotvorne skupštine da samoproglašenom predsedniku i vođi opozicije Huanu Gvaidu ukine poslanički imunitet i zabranio mu da napušta zemlju. Inače, hiljade građana Venecuele pokušavaju da probiju barikade postavljene na mostovima duž granice sa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.