Trampov čovek na čelu Svetske banke

Izvor: Mondo, 05.Apr.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov čovek na čelu Svetske banke

Dejvid Malpas, zvaničnik iz američkog ministarstva finansija koga je nominovao predsednik da vodi Svetsku banku, zvanično je izabran na tu poziciju, saopštila je ta svetska finansijska institucija koja okuplja 189 zemalja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sait Serkan Gurbuz

Svetska banka je saopštila da je 25-člani izvršni odbor banke danas jednoglasno odobrio izbor Malpasa za predsednika te organizacije.

On će početi petogodišnji mandat u utorak a nasleđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Džim Jong Kima koji je podneo ostavku ranije ove godine, tri godine pre isteka mandata.

Senior U.S. Treasury official David Malpass was appointed president of the World Bank, placing a Trump loyalist at the helm of the development lender https://t.co/L7O5H9sKzt

— Bloomberg (@business) April 5, 2019

Malpas je služio u Trampovoj administraciji kao podsekretar za međunarodne poslove u ministarstvu finansija. On je bio dugogodišnji kritičar Svetske banke i njene sestrinske međunarodne finansijske institucije, Međunarodnog monetarnog fonda.

Međutim na svom mestu u američkom minsitarstvu finansija pomogao je prošle godine da se dobije ; podrška za povećanje od 13 milijardi dolara za finansiranje Svetske banke, navodi agencija AP. ;

Mesto predsednika Svetske banke tradicionalno je rezervisano za nekog državljanina SAD.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dejvid Malpas iz SAD izabran za predsednika Svetske banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019

Dejvid Malpas, zvaničnik Ministarstva finansija SAD koga je kandidovao američki predsednik Donald Tramp, izabran je danas za predsednika Svetske banke...Njegov izbor jednoglasno je potvrdilo 25 članova Izvršnog odbora Svetske banke i Malpas će sledećeg utorka započeti petogodišnji mandat i zameniti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.