Sukob policije i plemena se nastavlja

Izvor: RTS, 06.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob policije i plemena se nastavlja

Peruanske snage bezbednosti preuzele kontrolu nad zgradom u kojoj su pripadnici indijanskih plemena držali policajce kao taoce, ali je u sukobu ubijeno 9 policajaca. Vlasti naložile hapšenje lidera indijanskih plemena Alberta Pizanga.

Devet peruanskih policajaca poginulo je u sukobima sa Indijancima koji u Amazoniji protestuju zbog istraživanja nalazišta nafte i gasa u toj udaljenoj oblasti, izjavio je ministar odbrane Antero Florez.

Poginulo je ukupno 20 policajaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok organizatori protesta navode da je u sukobima ubijeno 25 Indijanaca.

Ministar odbrane Florez je rekao da su snage bezbednosti preuzele kontrolu nad objektom državne naftne kompanije, u kojem su demonstranti držali 38 policajaca kao taoce.

Florez je izjavio da su spasene 22 otete osobe, a da se njih sedam vode kao nestale.

Pripadnici amazonskih plemena zarobili su policajce u znak protesta na jučerašnje sukobe sa policijom u kojima je poginulo najmanje 33 ljudi.

Sukobi su izbili kada je policija pokušala da razbije blokadu koju su demonstranti postavili na delu puta u oblasti Bakva u provinciji Amazonas, oko 1.400 kilometara severno od prestonice Lime.

Ukoliko vlada ne naredi policiji da odustane od pokušaja sprečavanja blokade puteva, pripadnici lokalnih plemena su zapretili da će zapaliti stanicu za vađenje nafte državne naftne kompanije "Petroperu".

Zabrinuti da će izgubiti kontrolu nad prirodnim resursima pripadnici amazonskih plemena, od aprila, protestuju ne bi li primorali Kongres da odbaci nove zakone koji podstiču strane kompanije da otvaraju naftne bušotine i rudnike u prašumi.

Vlasti su naložile hapšenje lidera indijanskih plemena Alberta Pizanga, koga je optužila za pobunu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginulo još devet policajaca u Amazoniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Jun.2009

Još devet peruanskih policajaca poginulo je danas u sukobima sa Indijancima koji u Amazoniji protestuju zbog istraživanja nalazišta nafte i gasa u toj udaljenoj oblasti, izjavio je ministar odbrane Antero Florez, navodi Beta. Ukupno j ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Najmanje 42 žrtve u sukobu u Peruu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2009

LIMA - Broj žrtava u sukobima peruanske policije i pripadnika amazonskih plemena, koji se protive da strane kompanije otvaraju naftne bušotine i rudnike u prašumi, porastao je danas na 42, pošto su demonstranti ubili devetoricu policajaca koje su držali kao taoce...U operaciji spasavanja, policija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.