Stoltenberg: NATO najjača alijansa u istoriji

Izvor: RTS, 01.Apr.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: NATO najjača alijansa u istoriji

Povodom obeležavanja 70 godina od formiranja NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg ocenjuje da su Severena Amerika i Evropa napravila najjaču alijansu u istoriji.
"Tokom 70 godina veza između Severne Amerike i Evrope, od NATO-a je napravljena najjača Alijansu u istoriji. U nepredvidljivom svetu mi radimo svaki dan kako bi sprečili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konflikte i očuvali mir za oko milijardu ljudi", kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je najavio da će ministri 29 članica trećeg i četvrtog aprila biti u Vašingtonu, kako bi obeležili 70. godina postojanja Alijanse.
Tim povodom, Stoltenberg će se sastati predsednikom SAD Donaldom Trampom i održati govor tokom zajedničkog sastanka američkog Kongresa i ministra članica NATO-a.
"To će biti prilika da se proslavi 70 godina mira i prosperiteta za naše nacije, ali i mogućnost da se zajednički pogleda ka budućnosti", poručio je Stoltenberg pred put u Vašington.
"Ruske rakete čine nas manje bezbednim"
Generalni sekretar NATO-a kaže da će ministri na sastanka u Vašingtonu razmotriti sledeće korake u odnosima sa Rusijom u svetlu kršenja Ugovora o nuklearnim raketama srednjeg dometa i krize u oblasti Crnog mora.
"Rakete koje Rusija raspoređuje sve nas čine manje bezbednim", ocenio je Stoltenberg.
Upozorio je da je NATO zabrinut i zbog "agresivnog modela" ponašanja Rusije, uključujući njene akcije protiv Ukrajine, i najavio učešće brodova NATO-a u vojnoj vežbi u Crnom moru.
Stoltenebrg je naveo da će ministri država članica u Vašingtonu razgovarati i o borbi protiv terorizma i postizanju političkog dogovora u Avganistanu.
"Načinili smo veliki napredak u borbi protiv Islamske države. Milioni ljudi su oslobođeni represije, a ID više nema ni teritorijalno uporište", poručio je generalni sekretar NATO-a.
Rast investicija u odbranu
Sastanak u Vašingtonu će se završiti diskusijom o podeli odgovornosti unutar Alijanse koja se prvenstveno odnosi na doprinose u oblasti finasiranja obrane.
"Posle godina smanjivanja budžeta, sada ga širimo. Već četiri uzastopne godine vidimo rast investiranja u odbranu. Od 2016. godine evropski saveznici i Kanada dodali su 41 milijardu dolara svojim budžetima za odbranu. Do kraja sledeće godine to će porasti na 100 milijardi dolara", rekao je Stoltenberg.
Najavio je više investicija u raketne sisteme, dronove, vazduhoplove, vojnu infrastrukturu i mobilnost.
Govoreći o odnosima NATO-a i SAD, Stoltenberg je rekao da, bez obzira na spekulacije, Alijansa ima "nepodeljenu podršku" američkog predsednika i Kongersa što se, prema njegovim rečima, ogleda i u sve većem prisustvu američkih snaga u Evropi.
"Ne mogu da zamislim snažniji signal posvećenosti SAD evropskoj bezbednosti od slanja sve više trupa u Evropu", zaključio je Stoltenberg.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vašington spreman za obeležavanje 70. godišnjice NATO

Izvor: VOA, 01.Apr.2019

Vašington se priprema da ove nedelje obilježi 70. godišnjicu osnivanja NATO-a, u trenutku kada se alijansa i dalje suočava sa kritikama lidera najveće i najuticajnije članice -  Sjedinjenih Država. Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je uoči puta u američku prijestonicu poručio...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.