Sirija:Pobunjenicima skinut embargo

Izvor: B92, 28.Maj.2013, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija:Pobunjenicima skinut embargo

Brisel -- Zemlje EU su postigle dogovor o produženju finansijskih i ekonomskih sankcija Siriji na godinu dana i o ukidanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima.

Nijedna članica nema nameru da im šalje oružje narednih meseci zbog straha da ne ugroze mirovnu konferenciju koja se održava sledećeg meseca.

Posle 12 sati teških pregovora u Briselu, britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavio da je postignut dogovor o ukidanju emabrga na oružje pobunjenicima, ali ne i režimu sirijskog predsednika Bašara Asada, prenosi AFP.

Međutim, tokom razgovora je bilo jasno da je EU podeljena po tom pitanju. Velika Britanija i Francuska su se naročito zalagale za ukidanje embarga, dok su Austrija, Švedska, Finska i Češka Republika bile uzdržane prema takvoj odluci.

Slanje oružja je "protivno principima" Evrope, koja je "mirovna zajednica", izjavio je austrijski ministar spoljnjih poslova Mihael Špindeleger, koji je dugo bio najglasniji protivnik ukidanja emabrga.

Francuski zvaničnik, na koga se poziva AFP, istakao je da je "ovo teoretsko ukidanje embarga i da u praksi neće biti doneta odluka o eventualnom slanju oružja pre 1. avgusta".

To odlaganje će omogućiti održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji, pod pokroviteljstvom SAD i Rusije, kojoj bi trebalo da prisustvuju i Asadov režim i opozicija.

Prema sporazumu iz Brisela, svaka zemlja članica EU ima pravo da sama odluči da li će slati oružje pobunjenicima. Međutim, ministri su obećali da će voditi računa o tome da ne dođe do zloupotreba i da se poštuju pravila EU o izvozu oružja.

"Nijedna članica nema nameru da šalje oružje u ovom trenutku. Prilična količina oružja već odlazi u pogrešne ruke. Učesnici sukoba imaju sasvim dovoljno odružja", rekao je holandski šef diplomatije Frans Timermans.

I Hejg je kazao da Britanija nema nameru da odmah krene sa slanjem oružja pobunjenicima koji se bore protiv Asada, iako se najviše zalagala za ukidanje embarga.

On je dodao da se Britanija zalaže samo za političko i diplomatsko rešenje sukoba u Siriji, ali da je EU jučerašnjom presudnom odlukom "Asadovom režimu poslala snažnu poruku iz Evrope o tome šta misli o brutalnosti, ubistvenosti i kriminalnosti ovog režima".

Sirijska opozicija je pozdravila odluku EU kao "trenutak istine na koji je čekala mesecima".

Pobunjenici: Premalo prekasno

Sirijska opozicija je, u međuvremenu, rekla da je odluka EU da ukine embargo na oružje pobunjenicima "suviše malo i suviše kasno".

"To jeste pozitivan korak, ali bojimo se da bi to moglo biti premalo i prekasno", izjavio je Luaj Safi, portparol Sirijske nacionalne koalicije, najveće opozicione grupe u Siriji, preneo je AFP.

"Sirijski narod je razočaran. Oni su mislili da demokratske zemlje brinu o onima koji se bore za demokratiju. Mi moramo zaštititi civile, sirijski narod. Oružje bi bilo jedan element, ali bismo voleli da EU zauzme ozbiljniji stav, da donese jasnu odluku", dodao je Safi.

Sirijski pobunjenici koji se bore protiv režima predsednika Bašara el Asada pozvali su Evropsku uniju da konkretizuje svoju odluku o ukidanju embarga na oružje.

"Voleli bismo da je ona (odluka) bila doneta ranije.... Nadamo se da će odluka biti konkretna ne samo na rečima", rekao je portparol opozicione Slobodne sirijske vojske Kasem Sadedin.

Rusija: Štetna mera

Rusija je danas poručila da odluka EU da ukine embargo na oružje sirijskim pobunjenicima, ali ne i režimu, "direktno šteti" planovima za održavanje mirovne konferencije o Siriji sledećeg meseca.

"Ovo direktno šteti izgledima za sazivanje međunarodne konferencije", izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnjih poslova Sergej Rjabkov.

On je rekao da je Rusija "razočarana" zbog jučerašnje odluke EU.

"Mi smo razočarani zbog odluka koje ne samo što ne promovišu političko rešenje, već su i u suprotnosti sa politikom same EU", kazao je Rjabkov za Itar-Tas.

On je, takođe, optužio EU za "dvostruke aršine" zato što je ukinula embargo opoziciji, ali ne i snagama sirijskog predsednika Bašara Asada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Produžene sankcije Siriji

Izvor: Press, 28.Maj.2013

Posle 12 sati teških pregovora u Briselu, britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je sinoć objavio da je postignut dogovor o ukidanju emabrga na oružje pobunjenicima, ali ne i režimu sirijskog predsednika Bašara Asada, prenosi AFP... Međutim tokom razgovora je bilo jasno da je EU podeljena po...

Nastavak na Press...

Sankcije Siriji još godinu dana

Izvor: RTS, 28.Maj.2013

Vlade zemalja EU produžiće sve finansijske i ekonomske sankcije protiv Sirije za još godinu dana, dogovoreno u Briselu. Postignut i dogovor o ukidanju embarga na oružje pobunjenicima, ali ne i režimu Bašara el Asada. Odluka EU direktno šteti izgledima za sazivanje međunarodne konferencije, ocenila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.