Sastanak Trampa i Makrona konstruktivan, bilo neslaganja

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Trampa i Makrona "konstruktivan", bilo neslaganja

Predsednik SAD Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron imali su u Parizu "veoma konstruktivan" sastanak, prenosi "Rojters" izjavu neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.
Lideri Francuske i SAD sastali su se nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro napao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD, prenosi britanska agencija.

Zvaničnik je rekao da je bilo "neslaganja" i da se Tramp, koji je tvitovao da je Makronov komentar bio "veoma uvredljiv", na sastanku obratio predsedniku Francuske rečima "mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda".
Tramp i Makron razgovarali su i o prošlomesečnom ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija i usaglasili su se da saudijske vlasti moraju da u potpunosti rasvetle njegovo ubistvo, preneo je Rojters izjavu neimenovanog zvaničnika.
Navodi se da su se dvojica lidera takođe usaglasila da se ne sme dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rešenja rata u Jemenu.
Britanska agencija podseća da se Saudijska Arabija, koja se suočava sa globalnim kritikama i potencijalnim sankcijama zbog ubistva Kašogija u njenom konzulatu u Jemenu, nalazi na čelu koalicije koja se bori u Jemenu protiv pobunjenika poznatih kao Huti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.