Sadamov advokat brani „cipelu“

Izvor: Glas javnosti, 16.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadamov advokat brani „cipelu“

Odlazeći američki predsednik Džordž Buš, nakon što je u Iraku preživeo novinarski atentat cipelom, doputovao je juče u još jednu „ratnu“ zemlju, Avganistan, takođe u nenajavljenu posetu i uz neviđene mere bezbednosti, ali ta poseta protiče u senci incidenta koji se dogodio u nedelju usred konferencije za štampu u Bagdadu koju je imao sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Irački dopisnik egipatske televizije „Al-Bagdadija“, koja se emituje iz Kaira, Muntadar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << al-Zajdi, sa oko četiri metra udaljenosti gađao je Buša cipelama i nazvao ga psom. U arapskoj kulturi, bacanje cipela je znak velikog nepoštovanja, kao i poređenje čoveka sa psom. Pre nego što je bacio cipele u njegovom pravcu, ovaj 28-godišnji novinar koji je sedeo u trećem redu ustao je i doviknuo Bušu na arapskom: „Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, psu! Ovo je od udovica, od sirotinje i svih koji su ubijeni u Iraku“. Jedna, pa druga cipela preletele su tik iznad Bušove glave, koji se sagnuo, i pogodile zid iza njega na kome su stajale američka i iračka zastava. Maliki je, kada je poletela druga cipela, načinio gest kao da hoće da je uhvati.

Buš se zatim nasmešio kao da mu je neprijatno, ali svetski mediji se uglavnom slažu u oceni da je američki predsednik ipak pokazao da se toku neprijatnog incidenta „vešto“ držao, dok je Maliki izgledao napeto. Konferencija za štampu je bila nastavljena. Buš, pozivajući prisutne da sednu, posle incidenta koji je izazvao pravu pometnju u sali rekao je: „To mi ne smeta“.

U predsedničkom avionu tokom leta za Avganistan, američki predsednik je incident predstavio kao „zabavan“: „Bilo je zabavno. Imam u vidu da sam za vreme svog predsednikovanja video mnoštvo neobičnih stvari, i ovo se može smatrati kao jedna od najneobičnijih. Takve stvari se događaju i one su karakteristika slobodnog sveta. Momak je hteo da dospe na TV i to je postigao“, rekao je Buš. On je pri tom još rekao kako za incident ne krivi iračku vladu. Zanimljivo je još da je Buš rekao i da je „čuo da reporter koji ga je gađao radi (iračku) baasističku televiziju, ali da ne zna da li je to tačno“.

Nakon što je gađao Buša cipelama, Zajdija su oborili na pod saradnici američkog i iračkog obezbeđenja, a onda je izveden iz sale gde se održavala pres-konferencija. Bezbednosna služba iračkog premijera Nurija al-Malikija iračkog novinara zadržala je u pritvoru da bi utvrdila da li je on postupao po nečijem nalogu i da li je bio plaćen za to. Takođe, on je podvrgnut i testu na drogu i alkohol za vreme saslušanja. TV stanica za koju on radi zatražila je od iračkih vlasti da njihov novinar bude oslobođen.

PERINOVA UDARENA MIKROFONOM

U vreme incidenta povređena je pres-sekretar predsednika SAD Dejna Perino. Prva koja je to izvestila, bila je dopisnica En-Bi-Sija Peti Kolhejn: „Dobila je modricu ispod očiju. U gužvi koja se dogodila tokom incidenta ona je zadobila udarac mikrofonom u oči“. Ovo je posle potvrdio i specijalni izveštač En-Bi-Sija Džon Jang:“Dobila je udarac mikrofonom u lice, dok se služba bezbednosti rvala sa reporterom“. I visoki zvaničnik Bele kuće je potvrdio, pod uslovom da ostane anoniman, da je Dejna Perino povređena. „Ona se oseća dobro i nastavlja put sa predsednikom“, rekao je on.

....To je novinarska Patka da ga je gadjao ...Cuo je covek da Bush-u smrde noge , da ne menja ni cipele ni carape , te hteo da mu doda nove cipele

Moram priznati, slatko sam se nasmijao. Ruku na srce Bush je jako vjesto izbjegao "napad". Kao nekada Milos Sestic, trzaj lijevo - lopta desno, odnosno cipela desno. Interesuje me zasto taj novinar nikada nije pokusao tako nesto da uradi sa Sadamom Huseinom. Glava bi mu letjela vec istog dana bez sudjenja, istraga i pretraga. Mora se priznati da Iraq polako ali sigurno postaje jedno, koliko toliko demokratsko drustvo gdje gradjani mogu da iskazu svoje nezadovoljstvo sa politicarima na manje - vise demokratski nacin.

Cujem uprava crvene zveze hoce da kontaktira Djoku Busa

kazu da ce biti odlican na golu sada kada su ga najurili iz politike.

Neki analiticari kazu da ni Bufon nebi ovako vesto izbegao cipelu.

kao da je ceo zivot trenirao izbegavanje cipela.

Гађати ципелама светског терористу број један у свету није никакав грех.Гледао сам тај подвиг младог ирачког новинара,и одајем му признање за тај гест.За ово му треба доделити Нобелову награду.На жалост она је отишла у руке прворазредне битанге,финског есесовца Ахтисарија,који је такође са Бушом и бушистима ништа друго до терориста у смокингу,и са краватом.Отимање 15 посто територије једној сувереној држави,нажалост награђено је највећим светским признањем,и доделом тог признања једном бузди,није ништа друго него доказ да се у данашњем свету и највећа признања додељују терористима.Терориста Тачи је био на "обуци"код оне вештице Олбрајт.Једна романтична ноћ проведена са старом коком,обезбедила му је функцију коју сада има.Требало је неписмену стрвину мало дресирати,и од убице и кољача,направити дресираног пса који ће пред очима увек имати љубавну романсу са том вештицом,с тим да ће уместо митраљеских реденика као реторику користити исто што и Буш,сако и кравату,односно микрофон и конференције за штампу,и имати свој шоу са увек истом причом о "злочестим"Србима.Дижите се мртви да легну живи,то је најбољи опис данашњег времена.Буша је требало гађати метком у главу,а не ципелом.То је заслужио,а такође и они његови претходници,који од 4-ог јула 1776.г када је настала Америка у наслеђе имају само бог зна колико мртвих на својој души.Ипак добра је и ципела за почетак.

Al si ti obrazovan i civiliziran, tipican srpski opanak...

A ti si jedan obican ustaski otpadak.

Svaka cast za ovo gore sto si napisao o nacistickoj drzavi i svetskom teroristi #1.

Свака част на тексту. Од 7 милијарди житеља на планети бар шест милијарди мисли овако, ако уопште мисли.

Још прецизније 99% мислећих људи на планети мисли овако. И то важи за сваког америчког председника.

Америка је злочиначка творевина, која на злочинима опстаје, живи на злочинима, дичи се тиме и то зове "демократијом" и "ширењем слободе и права".

То су Злочиначке америчке државе.

Samo se pitajte kaki bi mi bili da imamo njihovo oruzje i pare,malo se naoruzanja bednog slilo 90 tih pobismo sve oko sebe ,kakvi su Nemci ,Sovjeti i ostali bili ovi su zlato.

Steta sto ga nije pogodio u njegovu odvratnu njusku. Ovaj novinar je napravio gresku sto je poceo da ga psuje prije nego sto mu je uputio cipelu, sto je dalo Bushu vrijeme da izbjegne udar.

И опанци су за људе.Шта ћеш,и они припадају цивилизацији.Ти сигурно више волиш смокинг и Тачијеве осмехе,а тек Бушово махање и америчку "демократију".The trough is out there.Да се не увредиш што пишем ћирилицом,сигурно више волиш овакво штиво.Али,ипак мени је дража ћирилица "цивилизирани"смоки.

Hahaha, Zorane, ulepsao ste mi dan :)))

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.