Irački novinar gađao Buša cipelama

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački novinar gađao Buša cipelama

Bagdad -- Irački novinar nazvao je američkog predsednika Džordža Buša "psom" i gađao ga cipelama na konferenciji za novinare sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Oproštajnu posetu Iraku kao predsednik Amerike Buš je iskoristio za potpisivanje sporazuma sa iračkim premijerom koji podrazumeva povlačenje američke vojske do kraja 2011. godine. Usred konferencije, novinar je ustao i doviknuo Bušu na arapskom: "Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, psu!", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre nego što je bacio cipele u njegovom pravcu.

Jedna, pa druga cipela, proletele su tik iznad Bušove glave, koji se izmakao.

Nagrada za hrabrost novinaru

Libijska dobrotvorna organizacija, na čijem je čelu ćerka libijskog predsednika Moamera Gadafija, dodelila je nagradu za hrabrost iračkom novinaru koji je gađao cipelama američkog predsednika Džordža Buša.

"Organizacija Va Atasimu odlučila je da dodeli novinaru Muntaziru al-Zaidiju nagradu za hrabrost, jer ono što je učinio predstavlja pobedu ljudskih prava širom sveta", saopštila je organizacija kojom predsedava Ajšja Gadafi, pravnica po struci i oštar kritičar američkih akcija u Iraku, preneo je Rojters.

"To mi ne smeta", rekao je Buš, pozivajući prisutne da sednu posle incidenta koji je izazvao pravu pometnju u sali.

Pripadnici bezbednosnih službi hitro su skočili na novinara koji se borio i vikao i izvukli ga iz kancelarije iračkog premijera, gde je konferencija održana, javile su agencije.

Bezbednosna služba iračkog premijera novinara je zadržala na ispitivanju, a on je podvrgnut i testu na drogu i alkohol.

Istovremeno, iračka TV stanica Al Bagdadija pozvala je na hitno oslodađanje reportera, a danas je hiljade Iračana izašlo na ulice iračkih gradova zahtevajući njegovo oslobađanje.

Drugi irački novinari izvinili su se u ime kolege Muntazira al-Zaidija, sa televizijske stanice Al Bagdadija, koja emituje program iz Kaira.

U arapskoj kulturi bacanje cipela znakje velikog nepoštovanja.

Izveštači nazivaju taj čin simboličnim jer su Iračani bacali cipele i njima udarali statuu Sadama Huseina u Bagdadu pošto je on svrgnut s vlasti, u angloameričkoj intervenciji 2003. godine.

Džordž Buš je na konferenciji rekao da potpisani dokument predstavlja čvrstu osnovu, ali da u Iraku "još ima mnogo posla da se uradi".

"Ja sam ovde da podržim sporazum o bezbednosti i povlačenju američke vojske, kao i da podsetim na naše prijateljstvo i spremnost da krenemo dalje", rekao je Buš.

"Pomoć narodu Iraka, stvaranje slobodnog društva i naša borba nije bila laka, ali je bila neophodna za sigurnost američkog i iračkog naroda, kao i za mir u celom svetu", rekao je Buš.

Buš je dodao da rat u Iraku još uvek nije završen.

Američka vojska počeće sa povlačenjem u 2009. godini, a period do 2011. godine, kada je planirano da se vojne jedinice u potpunosti izmeste, trebalo bi da se iskoristi za treniranje iračke vojske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irački novinar bacio cipele na Buša, nazvao ga "psom"

Izvor: Kurir, 14.Dec.2008, 22:37

BAGDAD, 14. decembra (Tanjug) - Jedan irački novinar nazvao je danas američkog predsednika Džordža Buša "psom" i gađao ga cipelama, na zajedničkoj konferenciji za novinare američkog predsednika i iračkog premijera Nurija al-Malikija u Bagdadu. Usred konferencije, novinar koji je sedeo u trećem...

Nastavak na Kurir...

Predsednik Buš u nenanajavljenoj poseti Avganistanu

Izvor: VOA, 15.Dec.2008

Američki predsednik Džordž Buš poručio je da su SAD i dalje predane borbi protiv Talibana u Avganistanu, ali je upozorio da će za stabilizovanje situacije biti potrebno vreme. U medjuvremenu, u Iraku je uhapšen novinar koji je gadjao Buša cipelama.

Nastavak na VOA...

Cipelići

Izvor: Kurir, 16.Dec.2008, 10:37

BEOGRAD - Oproštajna poseta odlazećeg američkog predsednika Džordža Buša Iraku, umesto po njegovoj najavi da će se američka vojska povući iz te zemlje najkasnije do kraja 2011. godine, ostaće upamćena je po cipelama kojima ga je gađao i zamalo pogodio irački novinar Muntazer al Zaidija....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.