SLEPI MIŠEVI PREPLAVILI GRADIĆ U AUSTRALIJI

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLEPI MIŠEVI PREPLAVILI GRADIĆ U AUSTRALIJI

Veliki ljiljci, kako se zove ova vrsta životinja, potencijalni su prenosioci australijskog lisavirusa, koji je može biti smrtonosan po ljude

DARVIN - Barem 250.000 slepih miševa stuštilo se na gradić Ketrin na severu Australije, pa su vlasti upozorile stanovnike da ih se klone kako ne bi dobili bolest nalik na besnilo, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Centar za kontrolu bolesti je saopštio da su veliki ljiljci, kako se zove ova vrsta životinja, potencijalni prenosioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << australijskog lisavirusa, koji je može biti smrtonosan po ljude. Virus se prenosi ujedom, a dovoljna je i ogrebotina.

Vlasti Ketrina su zbog invazije krilatih sisara zatvorile sva sportska igrališta u ovom gradiću, koji je 300 kilometara udaljen od Darvina, glavnog grada australijske Severne teritorije.

Kolonija velikih ljiljaka, poznatih i pod nazivom "male crvene leteće lisice", stigla je u Ketrin krajem prošlog meseca. Poslednjih dana je njihov broj počeo da opada, ali na periferiji ih i dalje ima mnogo, izveštava BBC sa lica mesta.

Prema rečima lokalnih rendžera, ljiljke u neku oblast može privući flora, a mogu tamo doći i zbog uništenja prirodnog staništa ili promene klimatskih uslova. U Ketrinu, kako kažu, ima mnogo egzotičnih biljaka, pa je sve prilika da su ljiljci samo u prolazu.

Centar za kontrolu bolesti ukazuje da se virus nalazi u pljuvački ovih životinja. Retko se dešava da ujedeni ili ogrebani umru, zato što je vakcina dostupna, a spašava život ako se ubrizga na vreme. Stručnjaci navode da se ovakva najezda "letećih lisica" u Severnoj teritoriji dešava dva do tri puta u deceniji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.