SAD raskidaju prijateljstvo iz 1955. sa Iranom

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD raskidaju "prijateljstvo" iz 1955. sa Iranom

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da SAD otkazuju sporazum koji su 1955. godine sklopile sa Iranom o uspostavljanju ekonomskih odnosa i konzularnim pravima između te dve države.
Ovaj potez usledio je nakon što je Međunarodni sud pravde naložio Amerikancima da povuku sankcije koje su nametnule Iranu, a koje mogu da utiču na uvoz humanitarne pomoći, kao i proizvoda i usluga povezanih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa bezbednošću civilnog vazduhoplovstva, prenosi AP.

Iran navodi da su sankcije koje su SAD uvele toj zemlji nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015. narušile takozvani "Ugovor o prijateljstvu" iz 1955.
Pompeo je novinarima rekao da je taj sporazum okončan još pre nekoliko decenija i dodao da Iran koristi Međunarodni sud pravde u političke i propagandne svrhe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.