SAD predale Maroku zatvorenika iz Gvantanama

Izvor: VOA, 19.Jul.2021, 23:23

SAD predale Maroku zatvorenika iz Gvantanama

Američki sekretarijat za odbranu objavio je da je Abdul Latif Naser pušten iz zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi. Pentagon je saopštio da će Nasir biti prebačen u svoju rodnu zemlju - Maroko. To je prvi transfer nekog zatvorenika iz Gvantanama od kad je na vlast došao predsednik Džo Bajden, čija je administracija nagovestila da namerava da zatvori centar u kome se čuvaju strani državljani osumnjičeni za terorizam posle napada na SAD 11. septembra 2001. Naser je doveden u Gvantanamo u maju 2002, nakon što se borio za Talibane u Avganistanu, gde je bio komandant i obučavao talibanske borce kako da rukuju oružjem. Pušten je pet godina nakon što je odbor koji čine visoki zvaničnici američke vojske i sekretarijata za unutrašnju bezbednost, pravosuđe kao i predstavnici Stejt departmenta zaključio da Nasir više ne predstavlja značajnu pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti. Odbor je preporučio da se Abdul Latif Naser pusti u Maroko, pozivajući se na njegove snažne porodične veze, ali tu preporuku nije sprovela Trampova administracija. Posle Naserovog puštanja na slobodu, Sekretarijat za odbranu navodi da u zatvoru Gvantanamo ostaje 39 zatvorenika. Zatvor u istočnom delu Kube nekada je bio lokacija gde je držano više od 700 osumnjičenih za terorizam posle napada 11. septembra. Međutim, aktivisti za ljudska prava često su kritikovali SAD zbog vođenja ovog zatvora, tvrdeći da je pritvaranje tako velikog broja boraca zarobljenih na bojnim poljima širom Bliskog istoka i Južne Azije preterano, a tretman zatvorenika u Gvantanamu nehuman.  Bela kuća navodi da Bajden želi da zatvori Gvantanamo do kraja svog mandata u Beloj kući. Od 39 preostalih zatvorenika, za 10 je već odboren transfer u druge zemlje, 17 su kandidati za dalju reviziju njihovih slučajeva, destoro učestvuje u suđenju pred vojnom komisijom a dvojica su osuđena. Američki zvaničnici izrazili su zahvalnost Maroku što je prihvatio transfer Nasera, iako nije jasno da li će on biti oslobođen ili će ostati u zatvoru.  Prebacivanje Nasera u Maroko je dozvoljeno 2016, pred kraj administracije bivšeg predsednika Baraka Obame koji je neuspešno pokušavao da zatvori Gvantanamo ali je prebacio 170 zatvorenika u rodne zemlje ili treće zemlje tokom svojih osam godina na položaju. Obamin naslednik, bivši predsednik Donald Tramp prebacio je samo jednog zatvorenika -  u Saudijsku Arabiju - kako bi nastavio da tamo služi zatvorsku kaznu. Tramp se protivio zatvaranju Gvantanama i pretio da će poslati dodatne zatvorenike tamo.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Prebačen prvi zatvorenik iz Gvantanama

Izvor: Danas, 20.Jul.2021, 14:08

SAD su pustile jednog zatvorenika iz Gvantanama i poslale ga kući u Maroko, što je prvi slučaj od kad je na vlast došao predsednik Džo Bajden.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.