SAD i Izrael izašli iz Uneska

Izvor: B92, 01.Jan.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Izrael izašli iz Uneska

SAD i Izrael zvanično su izašli iz Agencije UN za obrazovanje, nauku u kulturu (Unesko) u ponoć.

Oni su istupili nakon procesa pokrenutog pre godinu dana zbog zabrinutosti da je ta organizacije pristrasna protiv Izraela.

Njihovo povlačenje, iako uglavnom proceduralno, predstavlja novi udarac za Unesko, čiji su saosnivač posle Drugog svetskog rata bile SAD, a cilj je bio da se neguje mir.

Vlada američkog predsednika Donalda Trampa najavila je povlačenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oktobru prošle godine, a posle toga se i premijer Izraela Benjamin Netanjahu odlučio na taj potez.

Agencija čije je sedište u Parizu kritikovana je zbog osude izraelske okupacije istočnog Jerusalima i što je drevna jevrejska mesta označila palestinskim nasleđem te učlanila Palestinu kao punopravnog člana 2011. godine.

SAD zahtevaju "fundamentalnu reformu" u agenciji, najpoznatijoj po svom programu Svetske baštine radi zaštite kulturnih mesta i tradicija.

Unesko takođe deluje na poboljšanju obrazovanja devojčica, promovisanju razumevanja užasa Holokausta i odbrani slobode medija.

Povlačenja neće umnogome uticati finansijski na Unesko, jer se agencija suočava s tim s problemom od 2011. godine, kada su i Izrael i SAD prestali da isplaćuju svoje obaveze nakon što je izglasano da Palestina postane zemlja članica.

Od tada su SAD, koje su obezbeđivale 22 procenta budžeta agencije, nagomilale oko 600 miliona dolara duga, što je bio jedan od razloga za Trampovu odluku o povlačenju, a Izrael duguje oko 10 miliona dolara.

Direktorka Uneska Odri Azulej je preuzela tu funkciju odmah nakon Trampove najave izlaska.

Zvaničnici kažu da mnogi razlozi koji su navedeni za povlačenje SAD više ne važe i da su od tada o svih 12 dokumenata o Bliskom istoku Izrael i arapske zemlje članice bile saglasne.

Zato je izraelski ambasador u Unesku za atmosferu u aprilu rekao da je "kao venčanje", kada je potpisana kompromisna rezolucija o "Okupiranoj Palestini" i diplomate u agenciji je hvalile kao mogući preokret u dugotrajnim izraelsko-arapskim napetostima.

Međutim, sve to nije bilo dovoljno da ohrabri Izrael i SAD da ponovo razmotre odluku o izlasku.

Izraelski mediji podsećaju da se Izrael pridružio Unesku u septembru 1949. i da je šest mesta u Izraelu na listi svetske baštine, te da će ostati na toj listi.

SAD su već jednom izašle iz Uneska 1984, između ostalog zbog navodnog promovisanja itnteresa SSSR-a i ponovo ušle 2003. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.