Protest prosvetara u 47 gradova i opština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 12:27

Protest prosvetara u 47 gradova i opština

U 47 gradova i opština u Srbiji danas u podne održan je protest prosvetnih radnika zbog sve učestalijih i sve brutalnijih slučajeva nasilja kako vršnjačkog tako i nad zaposlenima u školama.

Iz istog razloga nastava je obustavljena u 820 osnovnih i srednjih škola. Prosvetari su od resornog ministarstva tražili da se pod hitno krene sa rešavanjem ovog problema, kao i da se pokrene procedura da zaposleni u prosveti dobiju status službenog lica.

Slučaj koleginice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Trstenika bio je samo okidač da prosvetni radnici kažu "dosta", jer je, kako ističu učesnici protesta, nasilno ponašanje u školama postalo svakodnevna pojava.

"Nasilje mora da se zaustavi na jedan zakonom regulisan način. Da više vinovnici nasilja ne mogu da se kriju iza procedura, protokola, nekakvih neefikasnih pravilnika koji ih maltene samo ohrabruju da se tako ponašaju i dalje i da ne budu sankcionisani za ono što čine", kaže Ljiljana Miletić, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca.

"Mislim da je ovo problem gde ne treba da se delimo ko kojem sindikatu pripada, da li smo članovi ili nismo, ovo je problem čitavog društva, čirtave zajednice, ne samo prosvetnih radnika, problem roditelja koji moraju da povedu mnogo više pažnje o svojoj deci u vaspitanju", navodi Vladan Ćirić, predsednik sindikata prosvetnih radnika Niša.

Dobijanje statusa službenog lica, pooštravanje kaznene politike za sve prestupnike kao i veća zastupljenost stručnih saradnika u školama, zahtevi su od koji se ovoga puta neće odustati, poručuju prosvetari.

"Ovde smo da poručimo jasno i dostojanstveno da je upravo to dostojanstvo profesije ugroženo ali da to dostojanstvo nije samo u našim rukama već i u rukama države. Mi našu ruku pružamo, očekujemo jasan i brz odgovor", ističe Vladimir Maslo iz Unije sindikata prosvetnih radnika Beograda

A odgovor očekuju, kako kažu, najkasnije do 15. decembra.

Opozicione stranke podržale proteste prosvetnih radnika

Opozicione stranke podržale su danas protest prosvetnih radnika uz poruku da je neophodno vratiti društveni status prosvetnim radnicima i optužuju Vlada Srbije da ne samo da ne rešava pomenute probleme,već ih, kako tvrde, svojim potezima produbljuje.

Srpska stranka Zavetnici smatra neprimerenom i nedovoljnom reakciju Ministarstva prosvete na sve učestalije nasilje u školama koje je najavilo formiranje posebne Radne grupe čiji će zadatak biti da drastično unapredi sigurnost u školama.

Dodaju da je stanje u prosveti katastrofalno i ističu da za to postoji odgovornost i samog Ministarstva i reformi koje iz godine u godinu narušavaju ugled nastavničkog poziva.

Nova DSS podržava zahtev da prosvetni radnici dobiju status službenih lica zaposlenih u prosveti, čime bi se na adekvatan način zaštitio, kako navode, kako integritet i dostojanstvo prosvetnih radnika, tako i unapredio njihov status u društvu koji je urušavan u dužem vremenskom periodu.

Pozivaju resornog ministra Branka Ružića da se založi za veći budžet Ministarstva na čijem je čelu, jer smatraju da obrazovanje u našem društvu ne sme biti posmatrano kao trošak, nego kao investicija u budućnost.

Demokratska stranka saopštila je da podržava sve zahteve prosvetnih radnika i dodaju da će se njihovi članovi koji rade u obrazovanju u okviru kolektiva i sindikata pridružiti štrajku i aktivno učestvovati u borbi za bolji položaj obrazovanja u društvu.

"Dostojanstvo profesije godinama se urušava zbog odnosa države prema prosveti, niskim platama, sve većim obavezama, a sve manjim pravima zaposlenih u obrazovanju. Vlada Srbije ne samo da ne rešava pomenute probleme, nego ih svojim potezima produbljuje", navodi se u saopštenju DS-a.

Stranke slobode i pravde navodi da svako ko je bar jednom ušao u učionicu zna da učenici najviše uče po modelu, a da je model koji je ova vlast nametnula pogrešan.

"I zato su u našim učionicama žrtve nasilja jednako i deca i nastavnici", navodi se u saopštenju i dodaje da umesto sistemskih rešenja i prevencije, Ministarstvo predlaže da se zabrani unošenje mobilnih telefona, kao i ponavljanje godine sa jedinicom iz vladanja.

Ističe se da umesto kozmetičkih promena potrebna su odeljenja sa 20 učenika, pristojna plata, razvijeni modeli saradnje sa roditeljima, centrima za socijalni rad i policijom.

Socijaldemokratska stranka pružila je punu podršku zahtevima prosvetnih radnika i današnjem protestu.

"Prosvetni radnici u Srbiji danas su ne samo socijalno poniženi i materijalno potcenjeni, već im je ugrožena i lična bezbednost. Opšti porast nasilja u našem društvu je posledica višegodišnjeg emitovanja agresije od strane predstavnika vlasti i režimskih medija", naveo je predsednik te stranke Boris Tadić

Srpski pokret Dveri podržao je protest prosvetnih radnika uz zahtev da se prosvetnim radnicima vrati društveni status.

"Ne zaboravimo da su prosvetni radnici ti koji ne samo da uče našu decu, već imaju veliku ulogu i u njihovom vaspitavanju. Nažalost, u protekle dve decenije status prosvetnih radnika se, od strane države, sve više urušavao i deca su dobijala sve više, a učitelji, nastavnici i profesori sve manje prava i sve više obaveza", poručuju iz tog pokreta.

Zahtevaju da država pod hitno promeni takvu politiku i da onim ljudima koji se bave obrazovanjem i vaspitanjem dece što pre vrati društveni status kakav zaslužuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.