Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj 25. januara

Izvor: Studio B, 29.Dec.2014, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj 25. januara

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj biće održani 25. januara, nakon što skupština nije uspela da izabere u trećem i poslednjem pokušaju nekadašenjeg evropskog komesara Stavrosa Dimasa za budućeg šefa države.

"Posetiću sutra predsednika (Karolosa Papuljasa) i tražiti (...) da izbori budu održani što je pre moguće, 25. januara", rekao je Samaras u televizijskom obraćanju posle glasanja u parlamentu, prenosi AFP.

Kako je navela >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << grčka agencija Ana, Dimasu je podršku dalo 168 poslanika, dok ga 132 poslanika nisu podržala.

Za izbor je bivšem evropskom komesaru bilo potrebno 180 glasova, navode agencije.

Rojters ocenjuje da se zemlja posle neuspešnog glasanja o predsedniku u skupštini suočava sa izborima koji bi mogli da donesu napuštanje programa međunarodne pomoći.

Frans pres prenela je izjavu radikalnog levičarskog lidera Aleksisa Ciprasa, koji je favorit po istraživanjima javnog mnjenja, da će prevremeni izbori označiti kraj strogih mera štednje.

"Uz volju našeg naroda, za nekoliko dana sporazumi o spasavanju uz pomoć strogih mera štednje biće prošlost", rekao je Cipras neposredno posle Samarasove najave o prevremenim izborima.

Zvaničnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) strahuju da bi na prevremenim izborima pobedu mogla da odnese radikalna levičarska partija Siriza, čime bi mnoge fiskalne refrome u zemlji bile dovedene u pitanje.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozoravali su ovih dana Grke da ne menjaju pravac i napuštaju reforme posle dužničke krize koja je skoro uništila zonu evra 2012.

Pat pozicija u politici i politički program radikalne levičarske partije Siriza, podstakle su Šojblea da u subotu izjavi da svaka nova grčka vlada mora da poštuje obaveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

Siriza - koja nije glasala za predsednika želeći da iznudi prevremene izbore, namerava da poveća plate i penzije, zaustavi otpuštanja i zamrzne privatizaciju državne imovine - što su ključni elementi reformi koje su zahtevali kreditori.

Agencije prenose da Siriza, koja želi ponovne pregovore o programima za spas sa EU i MMF, mesecima ima stabilno vođstvo u anketama, iako je proteklih nedelja ono smanjeno.

"Opozicija je danas izdejstvovala prevremene izbore u najgorem trenutku za ekonomiju zemlje", rekla je konzervativna poslanica Dora Bakojani.

AFP navodi da je Atina nedavno obezbedila dvomesečno produženje od kreditora EU i MMF-a za dovršetak finansijske kontrole, posle koje bi trebalo da bude oslobođeno još nekih sedam milijardi evra zajma. Taj rok ističe u februaru.

AP navodi da su investitori loše reagovali na neuspeh izbora predsednika u parlamentu, što se odrazilo i na finansijskom tržištu i pad indeksa u trgovini na Atinskoj berzi.

 
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GR: Prevremeni izbori 25. januara

Izvor: B92, 29.Dec.2014

U Grčkoj će biti održani prevremeni izbori pošto grčki parlament danas nije, u trećem i poslednjem krugu, uspeo da izabere predsednika zemlje...Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj biće održani 25. januara, saopštio je grčki premijer Antonis Samaras...Kandidat za predsednika Stavros Dimas...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.