Predsednički izbori - prekretnica za Srbiju

Izvor: Politika, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori - prekretnica za Srbiju

Globalni mediji pomno prate predsedničku trku u Srbiji

Svetske agencije i mediji ocenili su jučerašnje predsedničke izbore u Srbiji kao ključne za budućnost države, jer se održavaju u vreme kada se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Britanska agencija Rojters prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji vidi kao „prekretnicu”, čiji bi ishod mogao da odredi buduće odnose Srbije sa Zapadom.

Glavni favoriti su kandidati Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Srpske radikalne stranke, Boris Tadić i Tomislav Nikolić, ali prema prognozama analitičara pobednik će biti poznat tek posle drugog kruga, 3. februara, navode svetske agencije.

Rojters smatra da bi polovina od 6,5 miliona birača mogla da ostane kod kuće, odražavajući razočaranje demokratskom politikom sedam godina posle pada Miloševićevog režima.

Nemačka agencija DPA ocenjuje da je prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji počeo u atmosferi apatije birača, pozivajući se na podatke Centralne izborne komisije prema kojima je izlaznost do 10 sati bila 9,5 odsto.

Drugi izborni krug, kako navode analitičari, moglo bi da odluči 1.000 glasova, prenosi DPA i dodaje da veća izlaznost pogoduje Tadiću, dok apatija birača više odgovara Nikoliću.

Kako ocenjuje nemačka agencija, konzervativni premijer Vojislav Koštunica do sada je odbio da podrži bilo kog od favorita u predsedničkoj trci.

Nikolić, čija je Radikalna stranka podržavala politiku Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog veka, navodi Rojters, ublažio je svoju retoriku kako bi se približio politički umerenijim biračima, kao i trećini Srba koji živi ispod donje granice siromaštva.

Nagoveštaji SAD i većine država članica EU da će priznati nezavisno Kosovo u narednim mesecima, razljutili su Srbe koji smatraju da je njihova država dovoljno platila za svoju ulogu u ratovima devedesetih, i mogla bi da donese nacionalistima dodatne glasove, ocenjuje Rojters.

Da bi pobedili u drugom krugu izbora, oba kandidata će pokušati da privuku glasove treće strane obećanjima o većem životnom standardu, zaposlenju i odbrani Kosova, navela je britanska agencija.

Tadić se protivi nezavisnosti Kosova, ali je za potpisivanje sporazuma Srbije sa EU, dok njegov protivkandidat Nikolić ističe svoju naklonost prema Rusiji i evroskepticizam, ocenjuje francuska tv stanica „Frans 24”.

Sličan stav iznosi Rojters, kao i makedonska agencija MIA, koja navodi da se i Tadić i Nikolić protive nezavisnosti Kosova, ali da razlika u stavovima dvojice predsedničkih kandidata postoji kada je reč o pridruživanju Srbije Uniji.

Tanjug

[objavljeno: 21/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.