Prebrzo do diplome na privatnim fakultetima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebrzo do diplome na privatnim fakultetima

Razmišljamo o tome da tužimo privatni fakultet na koji prelaze studenti koji, kad "zaglave" na našem, tamo velikom brzinom steknu diplomu, izjavio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Mirković za "Večernje novosti".

"Imamo primer da se student prebacio i ispite sa dve godine položio za tri meseca. Ta velika brzina je protivzakonita i mi razmišljamo o tužbi", rekao je Mirković.

Dekan Fakulteta za sport i fizičku kulturu Saša Jakovljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je da privatne fakultete niko ne kontroliše, rade šta hoće i državnim fakultetima "otimaju studente".

"Državni fakulteti striktno moraju da poštuju zakon, a privatni to očigledno ne rade. Upisuju studente tokom cele godine pa to antidatiraju za oktobar. Nemam ništa protiv privatnih fakulteta, ali i oni moraju da rade po zakonu i po akademskim pravilima, kao i mi", naglasio je Jakovljević.

On je kao primer naveo da je jedan student, kome je do kraja studija ostalo 12 ispita i diplomski, i koji se prebacio na privatni fakultet, tamo sve završio za dva meseca. Kao problem on ističe i to što akademci sa privatnih fakulteta dolaze sa visokim prosekom i upisuju master studije na državnim fakultetima.

"Oni su u prednosti u odnosu na naše akademce jer imaju visok prosek, pa se upisuju na budžet, a naši studenti moraju da finansiraju master studije", istakao je Jakovljević.

Na problem "pranja diploma", koje studenti privatnih fakulteta praktikuju završavajući master na državnim fakultetima, ukazuje i dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić.

"Mi smo uveli prijemni na master studije i da bi se neko upisao mora da ima znanje. Zato je broj upisanih na masters studije sa privatnih fakulteta mali", istakao je Boričić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi konkurs za stipendije Hemofarm fondacije "Možeš i ti"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019

Najbolji studenti koji su na završnoj godini ili su upisali master studije na državnim fakultetima (Medicinski, Farmaceutski, Tehnološki, Hemijski ili Fakultet za fizičku hemiju) imaju priliku da od danas konkurišu za stipendije Hemofarm fondacije...Konkurs je otvoren do 4. novembra za studente...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.