Poginuo blistavi um, nobelovac Džon Neš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo "blistavi um", nobelovac Džon Neš

Matematički genije i nobelovac Džon Neš (86), po čijem životu je snimljen Oskarom nagrađeni film "Blistavi um" (2001), poginuo je zajedno sa suprugom Alsicijom (82) u saobraćajnoj nesreći u Nju Džerziju, javlja televizija ABC Njuz.

Kako prenosi Rojters, par se nalazio u taksiju čiji je vozač izgubio kontrolu i udario o železničku rampu.

Film "Blistavi um", u kom je Rasel Krou igrao glavnu ulogu, za koju je osvojio Oskara za najboljeg glumca, opisuje dugogodišnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nešovu borbu sa šizofrenijom.

Australijski glumac je danas napisao na Tviteru da je zatečen vešću o smrti Neša i njegove supruge.

"Neverovatan par. Bistavi umovi, blistava srca", naveo je Krou.

Neš, profesor Prinston univerziteta, osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju 1994.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

TRAGEDIJA SLAVNOG NOBELOVCA: Poginuo genije po kojem je snimljen film “Blistavi um”

Izvor: NaDlanu.com, 25.Maj.2015, 13:02

Američki matematičar John Nash (86), nobelovac čija je životna priča pretočena u film "Blistavi um", poginuo je u saobraćajnoj nesreći zajedno sa suprugom Aliciom (82) u Nju Džerziju...Nesreća se dogodila u subotu u državi Nju Džerzi dok se par vozio taksijem prema domu. Neš se vraćao kući...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.