Pirati napali brod u Adenskom zalivu

Izvor: RTS, 17.Maj.2020, 17:52

Pirati napali brod u Adenskom zalivu

U Adenskom zalivu kod jemenske luke Mukala napadnut je brod, saopštila je Direkcija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije, ne navodeći više detalja o napadu. Kompanija "Stolt tankeri" saopštila je da su brod napali pirati 75 nautičkih milja od obale Jemena.
Kompanija "Stolt tankeri" navela je da je brod "Stolt Apal" napalo šest naoružanih pirata koji su prišli brodu u dva glisera.
"Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hitaca upozorenja koje je ispalilo obezbeđenje broda, zapucali su pirati. Obezbeđenje broda je zatim uzvratilo i onesposobilo jedan piratski gliser", navela je kompanija u saopštenju, prenosi Rojters.
Brod je, kako se navodi, pretrpeo manju štetu, ali niko od posade nije povređen u pucnjavi. 
U saopštenju stoji i da nije došlo do zagađenja, niti je oštećen teret koji prevozi "Stolt Apal" i da je brod nastavio putovanje. 
U upozorenju objavljenom na sajtu Direkcije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije brodovima koji prolaze kroz taj zaliv savetuje maksimalni oprez.
Napad se dogodio u 12.30 po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.
Kompanija za obezbeđenje u pomorskom sektoru "Drijad global" navodi da je to deveti incident u Adenskom zalivu od početka godine.
Adenski zaliv se nalazi u Indijskom okeanu između Jemena na severu i Somalije na jugu. Na severozapadu je povezan sa Crvenim morem preko moreuza Bab el Mandeb.
Predstavlja važan vodeni put za Persijski zaliv i naftu. Glavne luke su Aden u Jemenu i Berbera i Bosaso u Somaliji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pirati napali tanker pun nafte, plovio pod britanskom zastavom FOTO

Izvor: B92, 17.Maj.2020

Aden -- Naoružani pirati napali su tanker koji je plovio pod britanskom zastavom u Adenskom zalivu, a napad odbijen, izjavio je danas menadžer kompanije Stolt tanker...Pirati su se u dva glisera tankeru koji se nalazio 75 nautičkih milja od Jemena, a ta oblast je jedna od najvažnijih ruta za prevoz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.