Partija premijera Tuska pobedila na izborima u Poljskoj

Izvor: Studio B, 10.Okt.2011, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partija premijera Tuska pobedila na izborima u Poljskoj

Partija "Građanska platforma" premijera Donalda Tuska pobedila je na parlamentarnim izborima u Poljskoj, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Predsednik opozicione partije "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski priznao je poraz, pošto su prvi rezultati pokazali da je Tuskova partija na putu da osvoji 39,6 odsto glasova, a partija Kačinjskog 30,1, preneo je Rojters.

To je prvi put da su birači vladajućoj partiji dali poverenje za novi četvorogodišnji mandat, još od >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pada komunizma 1989. godine.

Tuskov koalicioni partner, Poljska seljačka partija (PSL) saopštila je, po objavljivanju rezultata, da je spremna da učestvuje u radu vlade i u naredne četiri godine.

Rezultati izlaznih anketa sugerišu da bi "Građanska platforma" i PSL imali dovoljno mesta da obezbede većinu u Sejmu, donjem domu parlamenta.

Te dve partije osvojiće, sudeći po rezultatima, 239 mesta u Sejmu koji ima 450 mesta.

"Želeo bih da zahvalim svima koji su glasali za nas, kao i onima koji nisu jer ćemo zajedno nositi teret odgovornosti za Poljsku u naredne četiri godine", rekao je Tusk u izbornom štabu partije.

Očekuje se da na rezultate izbora pozitivno reaguju finansijska tržišta, naročito jer se očekuje da Tusk nastavi sa umerenom ekonomskom politikom, koja je dovela do relativne stabilnosti u toj najvećoj istočnoevropskoj članici Evropske unije, u vreme produbljene krize u evrozoni. Pozitivan signal za Rusiju

Pobeda partije Građanska platforma predstavlja pozitivan signal za Rusiju, ocenili su deputati ruske Dume iz Spoljnopolitičkog odbora. Zamenik predsednika odbora Andrej Klimov iz vladajuće Jedinstvene Rusije rekao je da je Tuskova pobeda očekivana, a da će zadržavanje pozicija vladajuće partije u Poljskoj biti pozitivno za razvoj bilateralnih odnosa sa Rusijom.

Poljska je jedina članica EU koja nije potonula u recesiju tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.