Papa pozvao na akciju protiv plastike u svetskim morima

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa pozvao na akciju protiv plastike u svetskim morima

Papa Franja pozvao je na konkretnu akciju u borbi protiv urgentnog problema plastike koja zagađuje svetska mora i okeane, i izrazio žaljenje što nema efikasnih zakona za zaštitu svetskih voda.

Papa Franja, kome je jedan od prioriteta očuvanje životne sredine, uputio je poruku čiji cilj je da aktivira hrišćane i druge da se obavežu da će spasiti ono što on naizva "impresivnim i fantastičnim" poklonom od Boga "velike vode i sve što one sadrže".

"Ne možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dozvoliti našim morima i okeanima da budu zagađeni beskonačnim poljima plutajuće plastike. I u ovome je potrebna naša aktivna posvećenost da se suočimo s tom krizom", napisao je papa.

On je izrazio žaljenje što suviše često mnogi napori propadnu zbog nedostatka efikasne regulative i načina kontrole, posebno kada je reč o zaštiti morskih oblsti izvan nacionalnih granica.

Preporučio je dvostruki pristup da se moli kao da sve zavisi od Boga i da se radi kao da sve zavisi od nas.

On je ocenio kao "neprihvatljivu" privatizaciju vodenih resursa na štetu "prava ljudi na pristup tom dobru".

On se osvrnuo i na politiku raznih zemalja da spreče migrante koji pokušavaju do njih da dođu preko mora.

Kako zemlje od Italije do Australije promovišu politike da spreče dolazak migranata preko mora papa se pomolio za vode koje neće biti znak podele naroda, već susreta za ljudsku zajednicu.

"Molimo se da oni koji rizikuju svoje živote u moru u potrazi za boljom budućnošću budu sigurni", rekao je Papa.

Papa nije naveo ni jednu zemlju, on je deo svoje poruke uputio svim političarima koji se bave migracijom i klimatskim promenama i apelovao na njih da primene "velikodušnu i dalekovidnu odgovornost".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa pozvao na hitnu akciju protiv plastike u svetskim morima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2018

Papa Franja pozvao je danas na konkretnu akciju u borbi protiv urgentnog problema plastike koja zagadjuje svetska mora i okeane, i izrazio žaljenje što nema efikasnih zakona za zaštitu svetskih voda.   Paspa Franja kome je jedan od prioriteta očuvanje životne sredine uputio je poruku čiji cilj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.