Palestinci predali dokumenta za Međunarodni sud

Izvor: RTS, 02.Jan.2015, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci predali dokumenta za Međunarodni sud

Palestinci su predali dokumenta Ujedinjenim nacijama kako bi se učlanili u Međunarodni krivični sud, što će im uskoro omogućiti da zahtevaju optužbe za ratne zločine protiv Izraela.

Повезане вести 1 Palestinci predali dokumenta za Međunarodni sud

2 Izrael: Raketni napad iz Pojasa Gaze

3 Evropski sud "pomilovao" Hamas

4 Izraelski vojnici ubili Palestinca

5 Izrael, pritvor zbog huškanja na Fejsbuku
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
6 Izrael ne pristaje na rok za povlačenje

7 Deset eksplozija u Gazi, Fatah na meti

8 Amnesti optužuje Izrael za ratne zločine

9 Granata iz Gaze pogodila jug Izraela

10 Ban: Neophodna brza obnova Gaze

Svet 1 Turska, ekstremni levičari preuzeli odgovornost za napad

2 Oči sveta uprte u Ukrajinu

3 Pronađeno 30 tela žrtava nestalog aviona

4 Palestinci predali dokumenta za Međunarodni sud

5 Madrid, pretnja bombom na železničkoj stanici

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je predao ta dokumenta, zvana instrumenti za ratifikaciju, pomoćniku generalnog sekretara za Pravne poslove Stiveni Matijasu, prenosi Tanjug.

MKS je prihvatio priznanje Palestine kao države posmatrača od strane Genaralne skupštine UN.

Predaja dokumenata je poslednji formalni korak za Palestinu da postane član tog suda, što bi moglo da potraje najmanje 60 dana, navodi Asošijeted pres.

Palestinski predsednik Mahmud Abas potpisao je dokumenta nakon što je Savet bezbednosti UN odbacio rezolciju kojom se određuje rok do kraja 2017. godine za potpuno povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija.

Izrael je zapretio osvetom ako se Palestinci pridruže sudu i SAD se takođe oštro protive tom potezu jer smatraju da je to prepreka nadama za postizanje izraelsko palestinskog mirovnog sporazuma.

Abas je bio pod jakim pritiskom da preduzme akciju protiv Izraela nakon sedmonedeljnog rata između te zemlje i ekstremista u Pojasu Gaze letos.

U MKS-u Palestinci bi mogli da zatraže gonjenje izraelskih političkih i vojnih zvaničnika za navodne ratne zločine, uključujući širenje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji i vojne akcije u kojima je poginulo mnogo civila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.