PS NATO prekinula saradnju s Rusima

Izvor: B92, 06.Apr.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PS NATO prekinula saradnju s Rusima

Riga -- Parlamentarna skupština Severnoatlantskog saveza (PS NATO) odlučila da prekine saradnju sa ruskom Federalnom skupštinom, izjavio predsednik PS NATO Hju Bejli.

Šef letonske delegacije Ojars Kalninš objasnio je, kako prenosi Itar-Tass, da je "obustavljena svaka zvanična saradnja".

Prema Bejlijevim rečima, PS NATO je interparlamentarna organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja predstavlja zakonodavce iz država-članica Alijanse, kao i da je to telo nezavisno i ne odražava zajedničku tačku gledišta NATO-a.

"Pratimo razvoj događaja u Ukrajini i podržavamo teritorijalnu celovitost Ukrajine", rekao je on.

Ruska državna agencija podseća da je po završetku sednice Saveta NATO-a na nivou šefova diplomatije 1. aprila saopšteno da je taj savet obećao da će doneti "neodložne dugoročne mere za jačanje odbrambene sposobnosti" Ukrajine, uključujući podršku vojnim reformama.

Pored toga, ministri spoljnih poslova članica Alijanse odlučili su da "donesu mere kako bi pokazali solidarnost i pojačali potencijal svih zemalja NATO-a za operativno reagovanje na pretnje po njihovu bezbednost".

Između ostalog, navodi Itar-Tass, radi se o jačanju vojnih planova za osiguranje bezbednosti zemalja istočne Evrope, pre svega, najviše zabrinutih za sopstvenu bezbednost u sadašnjim uslovima baltičkih zemalja.

Takođe, reč je i o jačanju vojnog prisustva Alijanse na njihovoj teritoriji.

NATO je 1. aprila saopštio i da se zbog krize u Ukrajini prekida "čitav kompleks vojne i civilne praktične saradnje sa Rusijom", a narednog dana predstavnik Alijanse rekao je da se projekti saradnje NATO i Rusije za Avganistan obustavljaju do juna, kao i sve druge forme praktične saradnje.

Rusija je, sa svoje strane, pozvala na konsultacije glavnog vojnog predstavnika Rusije pri NATO-u Valerija Jevnjeviča, budući da ni Moskva "ne vidi mogućnost nastavka uobičajene vojne saradnje sa NATO", podsetila je ruska agencija.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO prekinula saradnju s Moskvom

Izvor: Akter, 06.Apr.2014

Parlamentarna skupština NATO odlučila je da prekine saradnju sa ruskom Federalnom skupštinom, izjavio je predsednik PS NATO Hju Bejli

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.