Novosti opet sa istom naslovnom stranicom

Izvor: Blic, 07.Okt.2010, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novosti" opet sa istom naslovnom stranicom

Novi broj nedeljnika "Novosti" koji izdaje Srpsko narodno vijeće, oko čije se naslovne stranice podelila hrvatska javnost, jutros se na kioscima pojavio s praktično istom naslovnom stranicom na kojoj su dva MIG-a uz poruku "obadva su pala", ovog puta na crvenoj pozadini i uz poruku "Za Čička i one koji nisu shvatili - drugo poboljšano izdanje".

U međuvremenu su "Novostima", osim medija i novinarskih asocijacija, podršku dale i nevladine organizacije iz grupacija Kuća ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava, dok je hrvatski predsednik Ivo Josipović ponovio tezu o neukusnosti naslovne stranice, a šef Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak ponovio kako "redakcija 'Novosti' okuplja one koji mrze sav rod hrvatski". Kuća ljudskih prava Zagreb - mreža organizacija civilnog društva u kojoj su okupljena udruženja B.a.B.e., Documenta, GOLJP, Svitanje i UPIM, u saopštenju se osvrnula na, reagovanja i komentare javne televizije, institucija i HHO-a u vezi s objavljivanjem naslovnice.

"Začuđeni smo i zabrinuti zbog načina predstavljanja javnosti naslovnice lista Novosti u informativnom programu HTV, kao i predstavljenih komentara predstavnika državnih institucija i nekoliko udruženja", navodi se u saopštenju.

Policija i dalje čuva redakciju "Novosti", a pretnje telefonom i mejlom i dalje stižu, ali je sve više i poruka podrške

Kuću ljudskih prava Zagreb posebno brine "argumentacija kojom se građani Hrvatske dele na "nas i njih".

Nakon pada dva MiG-a svako je barem na stotinu mesta čuo potpuno istu sintagmu - oba su pala, pa se postavlja pitanje da li etnička pripadnost nekome daje pravo da nešto konstatuje, a drugima, zbog etničke pripadnosti, isto pravo oduzima, ističu nevladine organizacije.

Josipović: I Srbi i Hrvati moraju biti obazriviji

Stav je izneo i hrvatski predsednik Ivo Josipović koji u svom Fejsbuku ističe da je "mnogo truda uloženo u popravljanje odnosa Hrvata i Srba i u to da svi građani, bez obzira na nacionalnost, uživaju sva prava i slobode. To je prevažan interes Hrvatske. Neoprezan tekst ili naslovnica može ga ugroziti. Hrvati trebaju paziti da ne povrede svoje sugrađane Srbe, ali i Srbi moraju činiti isto u odnosu na Hrvate. Svako pozivanje na nasilje, pretnje, omalovažavanja, opasni su i štetni", napisao je Josipović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.