Novosti ponovile istu naslovnu stranu

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novosti" ponovile istu naslovnu stranu

Sve veći deo hrvatske javnosti i politike svrstava se oko osude ili odbrane naslovne stranice nedeljnika "Novosti", izmedju ostalih i predsednik države Ivo Josipović, koji je za nju kazao da je neukusna.

List koji izdaje Srpsko narodno veće je i u medjuvremenu, u novom broju, ponavilo naslovnu stranicu - dva MiG-a uz poruku "obadva su pala", ovaj put na crvenoj pozadini i uz poruku "za sve koji nisu shvatili - drugo poboljšano izdanje".

Predsednik Hrvatskog novinarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << društva Zdenko Duka izjavio je za Internet portal danas. hr, da je "hrvatsko ministarstvo odbrane stvorilo atmosferu oko naslovnice 'Novosti' koja je direktni i uzrok pretnjama redakciji tog nedeljnika".

Duka i HND ranije danas su u saopštenju osudili stvaranje atmosfere linča i nasilja koja je rezultirala pretnjama telefonom i mejlom zbog kojih je redakcija zvala policiju koja je izvršila uvidjaj i presrela nekoliko pretećih telefonskih poziva.

''Hoćete da vam bacimo bombu? Poklat ćemo vas! Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam ... srpsku!" sadržaj je jednog od poziva.

"Loše je i opasno kad vrhovne vojne institucije kritikuju medije. Vojne institucije daju si za pravo javno prosudjivati koji su gradjani neprijatelji'", rekao je Duka.

Prozivajući ministra odbrane Branka Vukelića i načelnika Glavnog štaba Josipa Lucića zbog neodmerenog deljenja kvalifikacija i tvrdnji da je naslovnica uvredljiva za pripadnike oružanih snaga, veterane i sve dobronamerne gradjane, Duka je rekao da od vlasti i policije zbog pretnji očekuje punu zaštitu novinara i redakcije Novosti.

On je podsetio i da je na Hrvatskoj televiziji nakon pada MIG-ova korišten isti izraz "Obadva, obadva su pala!", izrečen 1991. kada su u blizini Šibenika oborena dva aviona tadašnje JNA, ali da tada niko nije reagovao.

Podrška Novostima stiže iz brojnih medija, novinara i komentatora, kao i iz nevladinih udruženja.

S druge strane, hrvatski vrh ne podržava takav pristup društvenoj zbilji.

Zato je hrvatski predsednik Josipović ukazao da je stranica neukusna i da bi "izdavač trebao da razmisli da li treba nastaviti takvu politiku", što su u pojedinim komentarima ocenili predsedničkim mešanjem u izdavaštvo i povukli paralele s pokojnim predsednikom Tudjmanom koji je želeo da svi mediji budu po njegovom ukusu.

Josipović je rekao da javnost i on očekuju rezultate izveštaja zašto su avioni pali jer to treba biti predmet javne rasprave.

Da je stranica neukusna, odnosno nespretna formulacija, misli i šef opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović koji se takodje našao na njoj jer je u tom broju objavljen razgovor s njim.

Osim predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička koji je svojim saopštenjem i pokrenuo lanac dogadjaja, oštrnom napada na Novosti i Srbe generalno iskazao se i šef desničarske Hrvatske stranke prava Danijel Srb koji je naveo da bi trebali ukinuti državno finansiranje ovog srpskog nedeljnika.

Zanimljivo je da većina učesnika na Internet forumima daje podršku Novostima, ili barem razloge zašto su avioni pali smatra isto tako važnim kao i naslovnicu.

Za vreme vojne vežbe kod Slunja 23. septembra dva MiG-a su iz neutvrdjenih razloga pala u širi rajon Plaškog. Piloti koji su se katapultirali prošli su nepovredjeni za razliku od Srpkinje Marije Klipa koja se nedavno vratila iz izbeglištva, a njoj su delovi aviona, ili delovi ispaljenog projektila, što još nije utvrdjeno, naneli teške povrede od kojih umalo nije umrla. Lekari se još bore da joj spasu ruku.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ista naslovna Novosti - uprkos pretnjama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2010

ZAGREB -..Uprkos burnim reakcijama i pretnjama smrću zbog naslovne stranice, hrvatski nedeljnik "Novosti", koji izdaje Srpsko nacionalno veće (SNV), u novom je broju ponovilo spornu naslovnu stranu na kojoj su dva hrvatska vojna aviona MiG uz poruku "Obadva, obadva su pala"...Za razliku od prethodnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hrvatska: Reprint srpskih "Novosti"

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 01:11

Zagreb, Beograd -- I pored burnih reakcija i pretnji, srpski nedeljnik "Novosti" iz Hrvatske ponavlja izdanje sa spornim naslovom, uz poruku: "Za sve koji nisu shvatili"... Naslovna strana "Novosti" koji izdaje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, a finasira se iz budžeta Hrvatske, podigla je veliku...

Nastavak na B92...

"Novosti" opet sa istom naslovnom stranicom

Izvor: Blic, 07.Okt.2010

Novi broj nedeljnika "Novosti" koji izdaje Srpsko narodno vijeće, oko čije se naslovne stranice podelila hrvatska javnost, jutros se na kioscima pojavio s praktično istom naslovnom stranicom na kojoj su dva MIG-a uz poruku "obadva su pala", ovog puta na crvenoj pozadini i uz poruku "Za Čička i one...

Nastavak na Blic...

ČIČAK: Mrze sav rod hrvatski

Izvor: Danas, 07.Okt.2010

Novi broj nedeljnika Novosti, oko čije se naslovne stranice uzburkala hrvatska javnost, juče se na kioscima pojavio s praktično istom naslovnom stranicom na kojoj su dva MIG-a uz poruku „obadva su pala“, ovog puta na crvenoj pozadini i uz poruku „Za Čička i one koji nisu shvatili - drugo poboljšano...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.