Nobelova nagrada u odsustvu

Izvor: B92, Beta, 10.Dec.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada u odsustvu

Oslo -- Kineskom disidentu Liju Sijaobou u odsustvu je, u Oslu, dodeljena Nobelova nagrada za mir. U ime Srbije prisustvovao ombudsman Saša Janković.

Nobelova nagrada je stavljena na praznu stolicu namenjenu dobitniku na ceremoniji. Komitet za dodelu Nobelove nagrade je pozvao kineske vlasti da ga hitno oslobode.

Predsedavajući Komiteta za dodelu nagrade Torbjorn Jagland je pohvalio Kinu za izuzetna dostignuća, ali je i upozorio da, uz svoj novi status vodeće svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sile, Peking mora gledati na kritiku kao na nešto pozitivno.

Ovaj čin je razljutio kineske vlasti, koje su, dok su u Oslu obavljane poslednje pripreme za ceremoniju dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu, pojačale mere protiv njegovih prijatelja i pristalica u Kini.

Glumica Liv Ulman pročitala je izjavu Liju Sjaoboa, koju je dao tokom suđenja u decembru 2009. godine.

"Ispunjen optimizmom, priželjkujem vest o budućnosti, slobodnoj Kini...Ne postoji sila koja može zaustaviti ljudsku potragu za slobodom i Kina će, na kraju, biti nacija kojom će vladati zakon, a ljudska prava biti dominantna", rekao je tada Sjaobo.

Liju Sjaobou trenutno u Kini izdržava kaznu od 11 godina zatvora, a njegova porodica je u kućnom pritvoru. Ispred Lijuove kuće u Pekingu, u kojoj je u kućnom pritivoru njegova supruga, pojačane su mere bezbednosti.

Premijer Mirko Cvetković je, nakon konsultacija, odlučio da Srbiju u Oslu predstavlja ombudsman Saša Janković. U saopštenju iz kabineta premijera kaže se da se ovom odlukom "izašlo u susret očekivanju velikog dela političke i najšire javnosti Srbije".

Ceremoniji uručenja Nobelove nagrade za mir danas u Oslu nije prisustvovao ambasador Srbije "u skladu sa ranije donetom odlukom u okviru nadležnosti predvidjenih zakonom", rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako je za B92 rečeno u kabinetu predsednika, Boris Tadić je podržao odluku da Srbija prisustvuje uručenju nagrade. Prilog o ovome u vestima na TV B92 u 18.30 i na B92.net.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.