NATO se širi i u svemir

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO se širi i u svemir

Nakon kopna, mora, vazduha i kibernetičkog prostora - NATO širi svoje delovanje i na petu operativnu zonu - svemir, kažu neimenovani izvori iz Severnoatlantske alijanse. Svemir je, po mišljenju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, ključan za odbranu, navigaciju, odvraćanje i rano upozoravanje na pretnje.
Otprilike polovina od dve hiljade satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama Alijanse, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali NATO ne namerava da u svemir postavlja oružje, naglašava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Sledeće nedelje, kaže, ide u Pariz da sa francuskim predsednikom diskutuje o aktuelnim problemima Saveza. Emanuel Makron je nedavno izjavio da je NATO u stanju moždane smrti.
"Ako pogledate šta je NATO radio poslednjih godina, videćete veoma izdržljivu, jaku i prilagodljivu alijansu. Naša kolektivna odbrana je znatno ojačana u odnosu na protekle decenije. Sjedinjene Države ne napuštaju Evropu, već se u nju vraćaju. Evropski saveznici ulažu više u NATO. U toku je modernizacija saveza sa sasvim novom komandnom strukturom, sposobnom da se suoči sa sajber pretnjama i drugim izazovima", kaže Jens Stoltenberg.
Severna Amerika i Evropa zajedno, čine više za NATO nego prethodnih decenija, ali američka strana za odbrambene potrebe i dalje izdvaja najviše novca.
Ambasadorka Sjedinjenih Država pri Alijansi, Kej Bejli Hačinson, smatra da bi eventualni budući napadi na satelite zemalja članica u kosmičkom prostoru, mogli da se protumače kao provokacija. Na pretnje bi, kaže, trebalo odgovoriti.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NATO se širi i u svemir

Izvor: OkRadio.rs, 20.Nov.2019

Nakon kopna, mora, vazduha i kibernetičkog prostora - NATO širi svoje delovanje i na petu operativnu zonu - svemir, kažu neimenovani izvori iz Severnoatlantske alijanse. Svemir je, po mišljenju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, ključan za odbranu, navigaciju, odvraćanje i rano upozoravanje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.