NATO: Rusija više nije partner, više je protivnik

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2014, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Rusija više nije partner, više je protivnik

"NATO već dve decenije pokušava da izgradi partnerske odnose sa Rusijom, ali sada smatra da je primoran da Moskvu tretira kao protivnika", izjavio je visoki zvaničnik Severno-atlantskog saveza.

Odnos Zapada i Rusije tone u sve dublju krizu

 

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksander Veršbou rekao je u razgovoru sa malom grupom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novinara u Vašingtonu da je očigledno da su "Rusi proglasili NATO za protivnika", pa da i sa druge strane mora da se promeni viđenje, odnosno Atlantski savez više ne može da gleda na Rusiju kao na partnera.

Prema rečima Veršboua, ruska aneksija Krima kao i ponašanje Rusije u vezi sa nemirima u istočnoj Ukrajini promenili su iz korena odnos NATO-Rusija.

"U centralnoj Evropi, očigledno, mi imamo različite vizije kako treba da izgeda evropska bezbednost", kazao je on i dodao da će NATO "i dalje braniti suverenitet i slobodu izbora ruskih suseda, dok Rusija pokušava da ponovo uspostavi svoju hegemoniju i da ograniči njihov suverenitet pod izgovorom odbrane".

Veršbou je naveo da NATO sada razmatra nove odbrambene mere koje bi odvratile Rusiju od bilo kakve agresije prema njenim susedima, zemljama članicama NATO, kao što su baltičke države.

Veršbou je naveo da je među mogućim merama slanje većeg broja borbenih jedinica u istočnu Evropu, bilo trajno, bilo privremeno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

NATO: Rusija više protivnik nego partner

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2014

NATO već dve decenije pokušava da izgradi partnerske odnose sa Rusijom, ali sada smatra da je primoran da Moskvu tretira kao protivnika, izjavio je u četvrtak visoki zvaničnik Severno-atlantskog saveza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.